Skocz do zawartości

fosol-Proszę o rady

lina_90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam 3 całkiem fajne fanciki do wyczyszczenia. Helm niemiecki z pod rdzy przebija się farba, rusek 6 nitowiec ten sam przypadek co niemiec i skrzynka do mg piaskowa farba tak jak z poprzednimi fantami f. przebija sie z pod rdzy. Chcialbym w miare mozliwości jaknajdelikatniej pozbyć się rdzy
nie czyniąc szkody dla farby. Zastanawiałem się nad fosolem. Jakieś sugestie porady odnośnie sposobu użycia mile widziane.

pzdr.

Witam!

Z fosolem miałem do czynienia jedynie podczas czyszczenia niemieckich łusek stalowych, które były w całości pokryte powierzchniową rdzą i muszę przyznać, że sprawił się idealnie, później tylko polerka i łuseczki jak nowe. Ale jak już mówiłem nic więcej innego nie czyściłem fosolem i nie wiem jak się sprawdzi jeśli chodzi o farbę.

Pozdrawiam

Nanosić pędzlem i zmywać wodą. I tak do zadowalającego stanu. Nie jest to dobra metoda do konserwacji ale właściwie jedyna aby zachować resztki orginalnej farby. Farba płowieje od Fosolu, na koniec natłuścić to troszke kolor się poprawi. Cudów nie oczekuj.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie