lina_90 Napisano 10 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Witam! Posiadam 3 całkiem fajne fanciki do wyczyszczenia. Helm niemiecki z pod rdzy przebija się farba, rusek 6 nitowiec ten sam przypadek co niemiec i skrzynka do mg piaskowa farba tak jak z poprzednimi fantami f. przebija sie z pod rdzy. Chcialbym w miare mozliwości jaknajdelikatniej pozbyć się rdzy nie czyniąc szkody dla farby. Zastanawiałem się nad fosolem. Jakieś sugestie porady odnośnie sposobu użycia mile widziane.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Witam!Z fosolem miałem do czynienia jedynie podczas czyszczenia niemieckich łusek stalowych, które były w całości pokryte powierzchniową rdzą i muszę przyznać, że sprawił się idealnie, później tylko polerka i łuseczki jak nowe. Ale jak już mówiłem nic więcej innego nie czyściłem fosolem i nie wiem jak się sprawdzi jeśli chodzi o farbę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Nanosić pędzlem i zmywać wodą. I tak do zadowalającego stanu. Nie jest to dobra metoda do konserwacji ale właściwie jedyna aby zachować resztki orginalnej farby. Farba płowieje od Fosolu, na koniec natłuścić to troszke kolor się poprawi. Cudów nie oczekuj.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian-szabla Napisano 11 Kwiecień 2008 Share Napisano 11 Kwiecień 2008 kiolega czyscil helm w nastepujacy sposob : fosol na sciereczkei tarl rdze , po kilku dniach dalo to swietny efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁYSY79 Napisano 17 Kwiecień 2008 Share Napisano 17 Kwiecień 2008 cześć. a ja fosolu nie polecam sam wiesz, że jest strasznie inwazyjny" wchodzi w reakcje z metalem i farby nie zostawi będzie potem odchodzićpozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 19 Kwiecień 2008 Share Napisano 19 Kwiecień 2008 Jak jest rdza pod farbą to i tak odpadnie. Sprawa beznadziejna. Zabawa z fosolem to doraźne dzałania, jak po takich zabiegach fanta przechowywać w dobych warunkach to wygląda dobrze przez wiele lat.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.