zabi Napisano 6 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2008 Witam!Mam problem z oczyszczeniem łusek od mannlichera z I wś roczniki różne od 1906 do 1918. Jedną na próbę czyściłem kwaskiem to zrobiła się cała różowa, wziąłem to na polerkę to pod światłem widać takie złote przebłyski, drugiej zrobiłem elektrolizę - to samo. Jaki koledzy polecają sposób żeby oczyścić i nie zniszczyć tych łuseczek, dodam tylko, że szukałem już na forum ale nic konkretnego nie znalazłem. Proszę o pomocPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 6 Kwiecień 2008 Share Napisano 6 Kwiecień 2008 Najczęściej ludzie takie cś łapią w wiertarke i polerują drobnym papierem ściernym, watą stalową lub włókniną.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 6 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2008 Dzięki Cyrograf, a nie wiesz może z czego te łuski są zrobione?? Bo na mosiądz to za bardzo to nie wygląda, takie jakieś zbyt miękkie, bardziej jak miedź, ale mogę się mylićPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 6 Kwiecień 2008 Share Napisano 6 Kwiecień 2008 Gdzieś na forum widziałęm taki patent żeby czyścić je druciakiem do garnków - ja swoje tak wyczyściłem, włącznie z pociskami i zaj... się błyszczą:) Niemal jak magazynowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2008 Witam, złapałem w wiertarkę i papierem wodnym o gramaturze 1000 i później polerka kółkiem filcowym i pastą Tempo o normalnie rewelacja! Jak nowe, tylko niestety zostało kilka plamek różowych w miejscach gdzie cynk sie utlenił:( ale efekt jest naprawdę super.Dzięki wszystkim i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian-szabla Napisano 11 Kwiecień 2008 Share Napisano 11 Kwiecień 2008 gabka polerska gradacja 2000 kosztuje kolo 2.50zl :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2008 Share Napisano 11 Kwiecień 2008 Daj zdjęcia w jakim stanie zachowania są łuski - to pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.