zabi Napisano 6 Kwiecień 2008 Autor Napisano 6 Kwiecień 2008 Witam!Mam problem z oczyszczeniem łusek od mannlichera z I wś roczniki różne od 1906 do 1918. Jedną na próbę czyściłem kwaskiem to zrobiła się cała różowa, wziąłem to na polerkę to pod światłem widać takie złote przebłyski, drugiej zrobiłem elektrolizę - to samo. Jaki koledzy polecają sposób żeby oczyścić i nie zniszczyć tych łuseczek, dodam tylko, że szukałem już na forum ale nic konkretnego nie znalazłem. Proszę o pomocPozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 6 Kwiecień 2008 Napisano 6 Kwiecień 2008 Najczęściej ludzie takie cś łapią w wiertarke i polerują drobnym papierem ściernym, watą stalową lub włókniną.Wojtek
zabi Napisano 6 Kwiecień 2008 Autor Napisano 6 Kwiecień 2008 Dzięki Cyrograf, a nie wiesz może z czego te łuski są zrobione?? Bo na mosiądz to za bardzo to nie wygląda, takie jakieś zbyt miękkie, bardziej jak miedź, ale mogę się mylićPozdrawiam
makul Napisano 6 Kwiecień 2008 Napisano 6 Kwiecień 2008 Gdzieś na forum widziałęm taki patent żeby czyścić je druciakiem do garnków - ja swoje tak wyczyściłem, włącznie z pociskami i zaj... się błyszczą:) Niemal jak magazynowe.
zabi Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Napisano 11 Kwiecień 2008 Witam, złapałem w wiertarkę i papierem wodnym o gramaturze 1000 i później polerka kółkiem filcowym i pastą Tempo o normalnie rewelacja! Jak nowe, tylko niestety zostało kilka plamek różowych w miejscach gdzie cynk sie utlenił:( ale efekt jest naprawdę super.Dzięki wszystkim i pozdrawiam
krystian-szabla Napisano 11 Kwiecień 2008 Napisano 11 Kwiecień 2008 gabka polerska gradacja 2000 kosztuje kolo 2.50zl :)
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2008 Napisano 11 Kwiecień 2008 Daj zdjęcia w jakim stanie zachowania są łuski - to pomoże.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.