Skocz do zawartości

Łuski Mannlicher I wojna

zabi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Mam problem z oczyszczeniem łusek od mannlichera z I wś roczniki różne od 1906 do 1918. Jedną na próbę czyściłem kwaskiem to zrobiła się cała różowa, wziąłem to na polerkę to pod światłem widać takie złote przebłyski, drugiej zrobiłem elektrolizę - to samo. Jaki koledzy polecają sposób żeby oczyścić i nie zniszczyć tych łuseczek, dodam tylko, że szukałem już na forum ale nic konkretnego nie znalazłem. Proszę o pomoc

Pozdrawiam
Napisano
Dzięki Cyrograf, a nie wiesz może z czego te łuski są zrobione?? Bo na mosiądz to za bardzo to nie wygląda, takie jakieś zbyt miękkie, bardziej jak miedź, ale mogę się mylić

Pozdrawiam
Napisano
Gdzieś na forum widziałęm taki patent żeby czyścić je druciakiem do garnków - ja swoje tak wyczyściłem, włącznie z pociskami i zaj... się błyszczą:) Niemal jak magazynowe.
Napisano
Witam, złapałem w wiertarkę i papierem wodnym o gramaturze 1000 i później polerka kółkiem filcowym i pastą Tempo o normalnie rewelacja! Jak nowe, tylko niestety zostało kilka plamek różowych w miejscach gdzie cynk sie utlenił:( ale efekt jest naprawdę super.

Dzięki wszystkim i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie