MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Przez wiele lat dokumenty ze zdjęcia leżały sobie w piwnicy w teczce, okrywał je coraz grubszą warstwą kurz zapomnienia aż w końcu podczas sprzątania piwnicy zapadła decyzja - spalić w cholerę, a na co to komu. Na szczęście ciocia wiedząc o mojej pasji postanowiła je w komplecie mi przywieźć i pokazać, a nuż coś z tego mnie zainteresuje... Po przejrzeniu i przeczytaniu była tego wręcz pewna, więc z niecierpliwością czekałem na przyjazd cioci jak i na te przedwojenne i powojenne dokumenty po członku rodziny z drugiej strony małżeństwa.Dziś nastał ten czas, przy kawce pokazała mi stertę papierzysk, nawet nie spodziewałem się, że ich tyle będzie... no ale nie zawsze ilość przechodzi w jakość, więc po pobieżnym przejrzeniu co ciekawszych pierwszych z brzegu dokumentów, dokończeniu kawki, rozmowie na różne tematy spokojnie poszedłem do domu wygrać coś na allegro. W domu siadłem sobie wygodnie, rozłożyłem papierzyska, zacząłem przeglądać wszystkie legitymacje, no i kopara opadła... Jakby to miało iść do spalenia to bym się chyba pociął... ale jedźmy po kolei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Co się okazało... mam do czynienia z dokumentami człowieka będącego w okresie międzywojennym wielkim społecznikiem, z zawodu frezerem w Fabryce Broni w Radomiu, legionistą, uczestnikiem wojny z 1920 roku w walkach pod Radzyminem w składzie 4 pułku piechoty legionów, rannym 13 sierpnia 1920 roku, konspiratorem, więźniem Oświęcimia od 3 kwietnia 1940 roku do 7 listopada 1944 roku (!!!), następnie do 8 maja 1945 roku więźniem jednej z filii obozu koncentracyjnego Gross-Rosen, najprawdopodobniej Rychnov u Jablonce nad Nisou w Czechach, ale to jest jeszcze do wyjaśnienia. Na następnych fotkach kilka ciekawych dokumentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Oczywiście na pierwszy ogień do przejrzenia poszła Książeczka Wojskowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Poza ciekawymi pouczeniami, miała ona oczywiście o wiele bardziej spersonalizowane wpisy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 na przykład takie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 lub takie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Kilka zaświadczeń dotyczących różnych spraw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Z naprawdę interesującą treścią i pieczątkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Ciekawymi, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Jak pisałem wcześniej, społecznik, pełno dokumentów dotyczących działalności w różnych organizacjach, zbiórkach, zaproszenia na poświecenie sztandarów, wycinki z gazet dotyczące tej osoby bądź organizacji, w których brał czynny udział... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Zachowane w stanie całkiem ładnym, szczególnie osobom z Radomia się ten slideshow może spodobać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 wędkarzom też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Kilka dokumentów związanych z wojskowością... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Malutka, brudna, wytarta ale jak wyskoczyła spomiędzy nieco mniej ciekawych kartek to micha się ucieszyła - legitymacja legionowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 A tu to już nie mówię, choć i tak nie jest to jeszcze gwóźdź programu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Nadanie z podpisem Bolesława Ostrowskiego...http://pl.wikipedia.org/wiki/Boles%C5%82aw_Ostrowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Ale podobnie jak i w tym przypadku, nie było nadanego przedmiotu... możliwe, że przy porządnym sprzątaniu piwnicy w którymś pudełeczku... ale to plany na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Czy na takich dokumentach oficjele faktycznie podpisywali się własnoręcznie? Taki ówczesny Prezes Rady Ministrów.. jakby ktoś mi podał nazwisko osoby piastującej tę godność w momencie nadania będę wdzięczny, bo jakoś nie mogę znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Ciekawy, ciekawy dokument... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 TU znaczy się gdzie? Do czego to było przyklejone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Dokumentów związanych z pobytem w KL Auschwitz jest troszkę... Jeden dla przykładu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Jest i nieco wspomnień... to one są gwoździem programu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Polecam lekturę... czyta się jak Dana Browna albo Clive'a Cusslera, z tym, że to autentyczne wspomnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 czytać dalej, bo idzie ostatnie foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2008 Na koniec, jeśli nie chcecie się przemóc do czytania treści dokumentów, spróbujcie, nie pożałujecie. Gdyby to wszystko poszło do spalenia, chyba bym oszalał. Na szczęście trafiło w dobre ręce, mam pewne plany co do tego, ale to przyszłość ;)Dokumentów jest oczywiście spoooro więcej, jest co czytać, na razie muszę ogarnąć ten chaos, wprowadzić pewne zamierzenia w czyn, choć praktycznie nie mam ostatnio czasu na nic, jak się uda to odświeżę wątek.Dzięki za lekturę, nabiłem sobie licznik, ale moim zdaniem w takiej intencji warto. Proszę też o odpowiedź na tamte 2 pytania.Mam nadzieję, że Was nie zanudziłem.A ja nie wiem jak zasnę dziś przez to co przeczytałem ;)The End (?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.