NN Napisano 10 Luty 2004 Autor Napisano 10 Luty 2004 O walkach z 1939r. w rejonie Sochaczewa, Brochowa i Witkowic wiemy nie wszystko, ale z pewnością bardzo dużo. Znacznie mniej popularna jest wiedza o innych działaniach na tym terenie. Czy mógłby ktoś podać dokładniejsze informacje o:1. Walkach w 1914r. Front miał stać na Bzurze dość długo, w trakcie działań zniszczony był m.in. kościół w Brochowie, w okolicy jest kilka sporych wojskowych cmentarzy niemieckich, na wschodnim brzegu Bzury wyraźne do dziś ślady po rozbudowanym systemie okopów.2. Walkach w 1945. Z opowiadań miejscowych wynika (brak dokładych szczegółów), że w rejonie Plecewice - Konary ziszconych zostało kilka sowieckich dział samobieżnych (SU-76 ?), a załoga jednego z nich która przeżyła ponoć pilnowała zniszczonego sprzętu aż do późnej wiosny.3. 1944. Droga odwrotu jakich formacji wschodnich (mieli jechać z całymi rodzinami na wozach o wielkich kołach zaprzężonych w konie i woły)prowadziła przez ten rejon?Będę wdzięczny za wczystkie informacje.
sebastian Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 .. a wiecie coś na temat walk w okolicach Kutna ? chodzi mi także o I wojne i 1945 ...
Chudzin Napisano 10 Luty 2004 Napisano 10 Luty 2004 W lesie kawałek na wschód od Iłowa jest cmentarz, właściwie kurhanik, ponoć rosyjski z Iwś. Patrząc na mapę, dalej na płn.-wsch. przy miejscowośći Obory jest coś podobnego, ale z którego roku nie wiem. I jeszcze w starych budach też jest chyba cmentarz z Iwś. Nie jestem pewny na 100%
Gość Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 W czasie pierwszej wojny front stał tu rzeczywiście długo, bo do 1915 roku. Rosjanie po opuszczeniu Łodzi umocnili się na linii Bzura - Rawka - Pilica i powstrzymali niemieckie natarcie na Warszawę. Główne walki toczyły się bardziej na południe, w rejonie Bolimowa, gdzie nastąpiło pierwsze (i nieskuteczne - zmiana kierunku wiatru) w historii użycie gazów bojowych przez Niemców. Wcześniej gazów bojowych, też zresztą nieskutecznie, użyli Francuzi.W necie znalazłem jedno zdjęcie niemieckich okopów w rejonie Brochowa: http://www.geh.org/fm/st07/htmlsrc/wwiuu_sum00008.htmlO roku 1944 i 1945 nic nie wiem. Na tym forum są mądrzejsi, może dodadzą coś więcej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.