Skocz do zawartości
  • 0

Ciekawy przedmiot do ID

mrog79

Pytanie

Napisano

Czy ktoś może mi powiedzieć co to za przedmiot?Wykonany jest z ołowiu lub cyny.Na jednej stronie widnieje napis PARIS,natomiast druga jest gładka.Pozdrawiam.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za odpowiedzi.Możliwe że jest to jakiś obciążnik,ale napewno nie jest to plomba.Tylko poco ten napis na krążku?
Napisano
Byłem przekonany że to jest plomba bo bardzo często na takie trafiam, ale właśnie przyjrzałem się temu czemuś bo mam to w domu i nie znajduje żadnych otworów lub śladów po nich więc to rzeczywiście nie jest plomba...
Napisano
Nie jest to plomba. Czasami trafia się większe, prawdopodobnie obciążnik do damskich sukien XIX wieczych. Musiał być wszywany w odróżnieniu od przyszywanych, mających 2 dziurki. Metal to raczej stop cyny niż ołów.
Napisano
Czy nikt niewie jaki to przedmiot.Znalazłem go na polu ,na którym przebiegała stara droga.W tym miejscu wyszły także dwa granaty artyleryjskie.Prawdopodobnie w tej okolicy miała się odbyć bitwa ,która odbyła się pod Gołyminem dnia 26 grudnia 1806r
Napisano

Czy ktoś może mi powiedzieć co to za przedmiot?Wykonany jest z ołowiu lub cyny.Na jednej stronie widnieje napis PARIS,natomiast druga jest gładka.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie