mrog79 Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 Czy ktoś może mi powiedzieć co to za przedmiot?Wykonany jest z ołowiu lub cyny.Na jednej stronie widnieje napis PARIS,natomiast druga jest gładka.Pozdrawiam.
C.K. Dezerter Napisano 3 Kwiecień 2008 Napisano 3 Kwiecień 2008 To jest plomba, wiele razy taką trafiłem na polach.
mrog79 Napisano 4 Kwiecień 2008 Autor Napisano 4 Kwiecień 2008 Dzięki za odpowiedzi.Możliwe że jest to jakiś obciążnik,ale napewno nie jest to plomba.Tylko poco ten napis na krążku?
C.K. Dezerter Napisano 4 Kwiecień 2008 Napisano 4 Kwiecień 2008 Byłem przekonany że to jest plomba bo bardzo często na takie trafiam, ale właśnie przyjrzałem się temu czemuś bo mam to w domu i nie znajduje żadnych otworów lub śladów po nich więc to rzeczywiście nie jest plomba...
Raned Napisano 4 Kwiecień 2008 Napisano 4 Kwiecień 2008 Nie jest to plomba. Czasami trafia się większe, prawdopodobnie obciążnik do damskich sukien XIX wieczych. Musiał być wszywany w odróżnieniu od przyszywanych, mających 2 dziurki. Metal to raczej stop cyny niż ołów.
mrog79 Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Napisano 3 Kwiecień 2008 Czy nikt niewie jaki to przedmiot.Znalazłem go na polu ,na którym przebiegała stara droga.W tym miejscu wyszły także dwa granaty artyleryjskie.Prawdopodobnie w tej okolicy miała się odbyć bitwa ,która odbyła się pod Gołyminem dnia 26 grudnia 1806r
mrog79 Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 Czy ktoś może mi powiedzieć co to za przedmiot?Wykonany jest z ołowiu lub cyny.Na jednej stronie widnieje napis PARIS,natomiast druga jest gładka.Pozdrawiam.
Pytanie
mrog79
Czy ktoś może mi powiedzieć co to za przedmiot?Wykonany jest z ołowiu lub cyny.Na jednej stronie widnieje napis PARIS,natomiast druga jest gładka.Pozdrawiam.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.