hiszpan Napisano 9 Luty 2004 Autor Share Napisano 9 Luty 2004 co o tym sposobie sądzicie http://www.myzlab.qs.pl/chemia/czyszczenie/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Luty 2004 Share Napisano 10 Luty 2004 ciekawe czy to działa trzeba wypróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 13 Luty 2004 Share Napisano 13 Luty 2004 Działa, i to nawet dobrze, ale stosuje się ją do czyszczenia srebra dobrej próby. Jeśli próba jest za niska, wówczas na powierzchni oczyszczanego przedmiotu może się osadzić warstewka miedzi i przedmiot nabiera dziwnej barwy.Reklamowana w TV cudowna" płytka do czyszczenia srebra jest właśnie wykonana z jakiegoś stopu aluminium. Jako dodatki stopowe stosowane są jakieś metale aktywujące (niestety nie wiem jakie :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 18 Luty 2004 Share Napisano 18 Luty 2004 Całkiem dobry do czyszczenia srebra jest ocet , czasami go stosowałem do czyszczenia mocno zaśniedziałych monet oraz takich z plamami korozij itp. Ale nie wiem czy każde srebro można tym bezpiecznie czyścić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekN3 Napisano 21 Luty 2004 Share Napisano 21 Luty 2004 w moim przypadku po 24 godzinach moczenia trochę odczyściło monetki ale nie zupełnie (próbowałem na tych w najgorszym stanie, VI Jana Kazimierza i antoninian Otacilli) nie wiem czy stężenie soli ma jakieś znaczenie zrobiłem roztwór nasycony? Zauważylem też że folia aluminiowa pozostawiona w roztworze soli ciemnieje i bez obecności jakiegokolwiek innego metalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.