Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja pasa wojskowego...

De Horsting

Pytanie

Napisano

Znalezione u gospodarza we wsi koło Dębna.
Jak dla mnie to pas dziwaczny" !
Może ktoś podzieli sie ze mną swoją wiedzą ,bo mnie już brakuje pomysłów :) !
Może ktoś odeślę do jakiegoś link'u ?
Z góry dzięki!

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Klamra mosiężna,wyczyściłem drobnym papierem ściernym z patyny.Na tej fotce w prawym rogu już prawie zatarty taki symbol odwróconego rzymskiego 5 czyli duże A bez srodkowej belki

Napisano
1. Potrzebne są lepsze zdjęcia samego pasa.
2. Ewidentnie pas typu oficerskiego, wygląda na polski.
3. Mosiężne klamry były sygnowane wyraźnie, to tutaj to po prostu zadrapanie mosiądzu.
Napisano

U góry nie mam pojęcia co to jest.Jakieś kółko cos w nim jest..ale całkiem zatarte.Jakby NSD lub NBD lub MBD, nie wiem..nie dopowiadam.
Pod spodem te same numery co przy klamrze,choć tez juz prawie zatarte

Napisano
Ważna sprawa,pas po wojnie nosił przez lata ojciec gospodarza..

I jeszcze pytanie.

Co zrobić aby skóra nie była taka sztywna,mogę go normalnie zapastować?Pas przy zginaniu lekko pęka. Pas jest w dobrym stanie(relatywnie dobrym)
Napisano
Posmaruj go lanoliną (kupisz w aptece, jest składnikiem maści recepturowych) i lekko ogrzej suszarką do włosów. Zmięknie i zrobi się elastyczny, ale też trochę ściemnieje.
Napisano

Klamra.Mosiądz. Cholera..niepotrzebnie ją czyściłem tym papierem.Ale jak człowiek sie podnieci to zaraz chce ulepszać" i robi głupie rzeczy.Była lekko zielonkawa.

Napisano
Sam wyczujesz, czy już wystarczy - jak pas zrobi się miękki i elastyczny. Nie trzeba przesadzać z lanoliną - nadmiar będzie potem tłuścił spodnie lub bluzę. Niektórzy doradzają rozpuszczenie lanolinki np. w benzynie ekstrakcyjnej - benzyna wyparuje a lanolina zostanie w skórze, ale z doświadczenia wiem, że na pas wystarczy sama lanolina i delikate podgrzanie zwykłą suszarką. Tylko broń Boże nie posmaruj żadnym olejem roślinnym ani oliwką - na początku będzie OK, ale potem pas będzie śmierdział i olej lub oliwka zaszkodzą skórze.
Napisano

Kolega z forum wysłał mi na maila taka fotkę i sugeruje abym szukał wśród wyższych oficerów( raczej niemieckich niż polskich)To fotka ekwipunku Hauptmanna.Klamra podobna jeśli nie taka sama(kolego napisał że też była mosiężna) Ale inne szczegóły pasa już są inne z kolorem i nitami przy klamrze włącznie.
Co Wy na to ? Nie mam czego się złapać"... więc łapie sie czego mogę :).
Bardzo mnie to ciekawi

Napisano
Niech Twój kolega lepiej zwróci uwagę na to, że ten pas ma charakterystyczny, szyty wzorek" - pozostałość po niciach od podszewki pasa, a taki wzorek wskazuje na polski pas.
Napisano
Dzwoniłem do muzeum WP. To nie polski pas..
Teraz to już w ogóle brak mi koncepcji :).
Lepiej sobie tym głowy nie zawracać.Kolega kowalinho ma rację co do wzoru wyszytego na pasie,lecz polskie pasy nigdy nie miały przeszycia granatową nicią.Przeważnie była to nić bordowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie