De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 Znalezione u gospodarza we wsi koło Dębna.Jak dla mnie to pas dziwaczny" !Może ktoś podzieli sie ze mną swoją wiedzą ,bo mnie już brakuje pomysłów :) !Może ktoś odeślę do jakiegoś link'u ? Z góry dzięki!
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 221375/" (tutaj nie wiem) 44 lub inny symbol każdy niech popatrzy i sam oceni
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 Klamra mosiężna,wyczyściłem drobnym papierem ściernym z patyny.Na tej fotce w prawym rogu już prawie zatarty taki symbol odwróconego rzymskiego 5 czyli duże A bez srodkowej belki
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 Na górze W" a na dole ten sam symbol co na klamrze
kowalinho Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 1. Potrzebne są lepsze zdjęcia samego pasa.2. Ewidentnie pas typu oficerskiego, wygląda na polski.3. Mosiężne klamry były sygnowane wyraźnie, to tutaj to po prostu zadrapanie mosiądzu.
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 U góry nie mam pojęcia co to jest.Jakieś kółko cos w nim jest..ale całkiem zatarte.Jakby NSD lub NBD lub MBD, nie wiem..nie dopowiadam.Pod spodem te same numery co przy klamrze,choć tez juz prawie zatarte
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 i 8" na odwrocie pasa.To jedyna sygnatura na zewnętrzej części pasa
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 Ważna sprawa,pas po wojnie nosił przez lata ojciec gospodarza..I jeszcze pytanie.Co zrobić aby skóra nie była taka sztywna,mogę go normalnie zapastować?Pas przy zginaniu lekko pęka. Pas jest w dobrym stanie(relatywnie dobrym)
danieloff Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 Posmaruj go lanoliną (kupisz w aptece, jest składnikiem maści recepturowych) i lekko ogrzej suszarką do włosów. Zmięknie i zrobi się elastyczny, ale też trochę ściemnieje.
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 Klamra.Mosiądz. Cholera..niepotrzebnie ją czyściłem tym papierem.Ale jak człowiek sie podnieci to zaraz chce ulepszać" i robi głupie rzeczy.Była lekko zielonkawa.
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 Danieloff dzięki!Napisz jeszcze jak długo mam smarować oraz ile razy mam powtarzać zabieg?Boję sie ,że schrzanię :) sprawę
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 I jeszcze na środku pasa znowu ten sam symbol co przy klamrze. W" i pod spodem odwrócone rzymskie 5
danieloff Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 Sam wyczujesz, czy już wystarczy - jak pas zrobi się miękki i elastyczny. Nie trzeba przesadzać z lanoliną - nadmiar będzie potem tłuścił spodnie lub bluzę. Niektórzy doradzają rozpuszczenie lanolinki np. w benzynie ekstrakcyjnej - benzyna wyparuje a lanolina zostanie w skórze, ale z doświadczenia wiem, że na pas wystarczy sama lanolina i delikate podgrzanie zwykłą suszarką. Tylko broń Boże nie posmaruj żadnym olejem roślinnym ani oliwką - na początku będzie OK, ale potem pas będzie śmierdział i olej lub oliwka zaszkodzą skórze.
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 Ok. Wielkie dzięki Daniel!Już byłem w aptece..biorę sie za robotę:)!
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 Ale co do identyfikacji to chyba nikt mi nie pomoże..
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 Kolega z forum wysłał mi na maila taka fotkę i sugeruje abym szukał wśród wyższych oficerów( raczej niemieckich niż polskich)To fotka ekwipunku Hauptmanna.Klamra podobna jeśli nie taka sama(kolego napisał że też była mosiężna) Ale inne szczegóły pasa już są inne z kolorem i nitami przy klamrze włącznie.Co Wy na to ? Nie mam czego się złapać"... więc łapie sie czego mogę :).Bardzo mnie to ciekawi
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 Leutnant StuG(panzer) . a pas to M-35 klamra z bielonego mosiądzu.
De Horsting Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Napisano 1 Kwiecień 2008 I ostatni z pomysłów kolegi oskarka oficer NKWD 1943-45:)
kowalinho Napisano 1 Kwiecień 2008 Napisano 1 Kwiecień 2008 Niech Twój kolega lepiej zwróci uwagę na to, że ten pas ma charakterystyczny, szyty wzorek" - pozostałość po niciach od podszewki pasa, a taki wzorek wskazuje na polski pas.
De Horsting Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 Dzwoniłem do muzeum WP. To nie polski pas..Teraz to już w ogóle brak mi koncepcji :).Lepiej sobie tym głowy nie zawracać.Kolega kowalinho ma rację co do wzoru wyszytego na pasie,lecz polskie pasy nigdy nie miały przeszycia granatową nicią.Przeważnie była to nić bordowa.
Pytanie
De Horsting
Znalezione u gospodarza we wsi koło Dębna.
Jak dla mnie to pas dziwaczny" !
Może ktoś podzieli sie ze mną swoją wiedzą ,bo mnie już brakuje pomysłów :) !
Może ktoś odeślę do jakiegoś link'u ?
Z góry dzięki!
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.