Skocz do zawartości

odwieczny problem - czyszczenie helmu w farbie

Frozzer

Rekomendowane odpowiedzi

witam, wpadl mi w rece ten oto helm, jednak ma on troche powierzchownej rdzy, jak ja wyczyscic bez straty farby, o kalkach nie wspomne

myslalem o przecieraniu szmatka namoczona w fosolu, co wy nato? oczywiscie omijajac kalkomanie

pliz hilfe :]

Śmiało polej rdze FOSOLEM i namaczaj tak by nie wysechł przez ok.10 min ale nie dłużej( GDY WYSCHNIE ZOSTAJĄ BIAŁE PLAMY ).
Rób kilka razy, aż do zaniku rdzy. Po namaczaniu SPŁUKAJ OBFICIE WODĄ , całość natłuść wazeliną lub olejem i to wszystko.
Pozdrawiam

a oto efekt czyszczenia fosolem, przemywalem helm gabka nasaczona fosolem, i odstawialem na 5 minut, potem mycie i znowu gabka
efekt dobry byl juz po pierwszym myciu, farba zrobila sie wyrazista, jednak bede musial jeszcze pomyc go fosolem, gdyz te male plamki nie ozstaly usuniete

i teraz pytanie, po jakim okresie rdza typu tych plamek powinna zniknac? to znaczy po ilu pieciominutowych kapielach?

Ten zabieg wymaga cierpliwości.Trudno powiedzieć jak długo się odrdzewia. Wszystko zależy czy jest to nalot rdzawy ,czy głęboka rdza. Nigdy nie liczyłem po ilu razach rdza znika, jak ma zniknąć to zniknie. Chełm zwykle moczę 10 min, po wypłukaniu wodą mocno przecieram szmatką zawsze trochę rdzy zostaje na szmatce i tak do zwycięstwa ,aż rdza zniknie .
Pozdrawiam.

• 4 weeks later...
CZEŚĆ!
Zobaczcie http://www.german-helmets.com/CARE%20AND%20PRESERVATION%20MAIN.htm
na tej stronce jest trochę napisane o konserwacji....
Mam pytanko do FROZZERA - gdzie rozdają takie hełmiki, bo jestem zboczony na tym punkcie....

Frozzer a czy fosol nie odbarwił ci trochę tego hełmu ?? Na pierwszym zdjęciu hełm ma kolor ładny zieleniutki a po myciu jest szarawy może zdjęcia przekłamują kolory ??? Ja robię podobnie z tym że gdy rdza jest większa miejscami uzywam bardzo małego śrubokrętu z ostrym końcem i ostrożnie zdrapuję ta rdzę potem fosol i jest bardzo dobrze !!! Hełm trafił ci sie bardzo fajny ! A ma fasunek w środku czy samą obręcz ????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie