Frozzer Napisano 9 Luty 2004 Autor Share Napisano 9 Luty 2004 witam, wpadl mi w rece ten oto helm, jednak ma on troche powierzchownej rdzy, jak ja wyczyscic bez straty farby, o kalkach nie wspomnemyslalem o przecieraniu szmatka namoczona w fosolu, co wy nato? oczywiscie omijajac kalkomaniepliz hilfe :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 9 Luty 2004 Autor Share Napisano 9 Luty 2004 druga, nieco gorsza strona :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 9 Luty 2004 Autor Share Napisano 9 Luty 2004 no i link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makij Napisano 9 Luty 2004 Share Napisano 9 Luty 2004 Śmiało polej rdze FOSOLEM i namaczaj tak by nie wysechł przez ok.10 min ale nie dłużej( GDY WYSCHNIE ZOSTAJĄ BIAŁE PLAMY ).Rób kilka razy, aż do zaniku rdzy. Po namaczaniu SPŁUKAJ OBFICIE WODĄ , całość natłuść wazeliną lub olejem i to wszystko.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 11 Luty 2004 Autor Share Napisano 11 Luty 2004 a oto efekt czyszczenia fosolem, przemywalem helm gabka nasaczona fosolem, i odstawialem na 5 minut, potem mycie i znowu gabkaefekt dobry byl juz po pierwszym myciu, farba zrobila sie wyrazista, jednak bede musial jeszcze pomyc go fosolem, gdyz te male plamki nie ozstaly usunietei teraz pytanie, po jakim okresie rdza typu tych plamek powinna zniknac? to znaczy po ilu pieciominutowych kapielach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makij Napisano 11 Luty 2004 Share Napisano 11 Luty 2004 Ten zabieg wymaga cierpliwości.Trudno powiedzieć jak długo się odrdzewia. Wszystko zależy czy jest to nalot rdzawy ,czy głęboka rdza. Nigdy nie liczyłem po ilu razach rdza znika, jak ma zniknąć to zniknie. Chełm zwykle moczę 10 min, po wypłukaniu wodą mocno przecieram szmatką zawsze trochę rdzy zostaje na szmatce i tak do zwycięstwa ,aż rdza zniknie .Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Luty 2004 Share Napisano 16 Luty 2004 A jak zabezpieczac oczyszczone z rdzy miejsca? Farba czy tylko natluszczac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polzin Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 CZEŚĆ!Zobaczcie http://www.german-helmets.com/CARE%20AND%20PRESERVATION%20MAIN.htmna tej stronce jest trochę napisane o konserwacji....Mam pytanko do FROZZERA - gdzie rozdają takie hełmiki, bo jestem zboczony na tym punkcie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 Czy na fosol trzeba uważać? Używać rękawic? Niszczy skórę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 13 Marzec 2004 Autor Share Napisano 13 Marzec 2004 pomsee - zabezpieczylem po prostu lanolina, czyli natluszczacpolzin - na polu buraczanym :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 13 Marzec 2004 Autor Share Napisano 13 Marzec 2004 mietel -0 podobno trzeba, ale ja wszystko robilem golymi rekoma i nic mi sie nie stalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 Frozzer a czy fosol nie odbarwił ci trochę tego hełmu ?? Na pierwszym zdjęciu hełm ma kolor ładny zieleniutki a po myciu jest szarawy może zdjęcia przekłamują kolory ??? Ja robię podobnie z tym że gdy rdza jest większa miejscami uzywam bardzo małego śrubokrętu z ostrym końcem i ostrożnie zdrapuję ta rdzę potem fosol i jest bardzo dobrze !!! Hełm trafił ci sie bardzo fajny ! A ma fasunek w środku czy samą obręcz ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polzin Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 Z odpowiedzi Frozzera wnioskuję, że ma w środku...pięknego buraka (dzięki za odpowiedź......F) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 17 Marzec 2004 Autor Share Napisano 17 Marzec 2004 w srodku jest sama obrecz, ejdnak z innego helmu,w tym nei byloa kolor zieloniutki spowrotem sie pojawil, jak natluscilem helm.zaraz dam fotke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 17 Marzec 2004 Autor Share Napisano 17 Marzec 2004 polzin - serio, poprzedni wlasciciel napisal ze znalazl helm jego ojciec, podczas sadzenia burakow :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 17 Marzec 2004 Autor Share Napisano 17 Marzec 2004 oto fota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 Teraz hełmik wygląda SUPER, ty mi Frozzer pisałeś w mailu jak go kupiłeś pamiętam dobry interes zrobiłeś !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.