WERX Napisano 29 Marzec 2008 Autor Napisano 29 Marzec 2008 Bardzo proszę o identyfikacje orzełka polskiego. Bardzo ładny stan tylko lekko korona nadłamana. Jaki to model bo zdania są podzielone: jedni mówią że to wczesny wzór orzełka inni że to końcowa produkcja. Bardzo proszę znawców tematu o pomoc.
WERX Napisano 29 Marzec 2008 Autor Napisano 29 Marzec 2008 Bardzo proszę o identyfikacje orzełka polskiego. Bardzo ładny stan tylko lekko korona nadłamana. Jaki to model bo zdania są podzielone: jedni mówią że to wczesny wzór orzełka inni że to końcowa produkcja. Bardzo proszę znawców tematu o pomoc.
pestka Napisano 29 Marzec 2008 Napisano 29 Marzec 2008 powiem ci ze to wyglada na nowoczesny tak to bym powiedzial ze to za komuny bite ale korone ma wogule wrzesniowe inne dziubki mialy ani to nie od hofmanowskiego ani nie z lodzkej sztancy zakladow br. Grabowski nie wiem nie mam pojecia tak sie dorbze nei znam na orzelkach wykopalem dwa w zyciu jeden normalny wrzesnioiwy chyba wz 19 drugi jakis gruby mosiezny sprasowany ze skrzydelka ma wygiete do tylu wraz z bokami tarczy a z tylu nie ma plaskowniczka czy drucika tylko kuleczko mozliwe jest tez ze to wyrub AK oni bili czesto wlasne
SZZ Napisano 29 Marzec 2008 Napisano 29 Marzec 2008 Witam,kolega pestka coś bredzi:( Jest to oficerski orzełek wykonany w latach 30 przez warszawską firmę J. Knedlera. Brak krzyża na koronie może wskazywać na to, że jego posiadaczem był Żyd. Choć niekoniecznie, bo wygląda na wyłamany, podobnie jak słupek do nakrętki.Pozdrawiam
WERX Napisano 29 Marzec 2008 Autor Napisano 29 Marzec 2008 Korona była całkowicie zawinięta ale ją lekko podprostowałem ale krzyża nie było. Orzełek znaleziony wraz z innym orzełkiem polskim. potem dam foto
SZZ Napisano 3 Kwiecień 2008 Napisano 3 Kwiecień 2008 Właśnie mój orzełek miał nakrętkę Fr. Malina - Kraków, więc dziękuję za wyjaśnienie mi tej zagwozdki. Niestety nakrętkę zgubiłem jako dzieciak przed ponad 30 laty. Ale jest to typowy Knedler z grubej blachy, taki jaki pod linkiem do zakończonej aukcji na allegro. Wydaje mi się, że firma Knedlera miała więcej niż jedną matrycę, może kształt produkowanych tam orłów podlegał ewolucji na przestrzeni lat. Dlatego mogą występować różnice w kształcie orzełka.Pozdrawiam
WERX Napisano 29 Marzec 2008 Autor Napisano 29 Marzec 2008 Popatrzcie takiego znalazłem na allegrohttp://www.allegro.pl/item333389937_ii_rp_orzel_wz_19_knedlera.html
Łukasz Napisano 29 Marzec 2008 Napisano 29 Marzec 2008 Witam!Nieco różni się od orłów Knedlera które ja znam.Pozdrawiam, Łukasz
Kasjan2000 Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 Orzeł Knedlera, wersja z cienkiej blachy. Prawdopodobnie tego typu wersje różniące się od typowego grubosza" knedlerowskiego były bite w pracowni podwykonawcy grawera Maliny. Brak krzyzyka to prawdopodobnie wynik uszkodzenia mechanicznego.Pozdrawiam pz
SZZ Napisano 29 Marzec 2008 Napisano 29 Marzec 2008 Czym się różni? Możesz wrzucić jakieś zdjęcia?Pozdrawiam
Pytanie
WERX
Bardzo proszę o identyfikacje orzełka polskiego. Bardzo ładny stan tylko lekko korona nadłamana. Jaki to model bo zdania są podzielone: jedni mówią że to wczesny wzór orzełka inni że to końcowa produkcja. Bardzo proszę znawców tematu o pomoc.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.