Skocz do zawartości

gdańsk zaspa

florek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanko czy może ktos z was chodził pod lotniskiem na zaspie kiedys było wejście koło kolejki ale proboszcz zrobił tam parking i nie wiem gdzie jest jakieś inne wejście a bym se z chęcia połaził ponoć jeszcze gdzies we wrzeszczu tez cosik jest do połażenia .Pozdrawiam
Napisano
pochodz sobie po schronach pod zespolem szkol na ul Dzierzynskiego (jak to nazywa sie obecnie nie wiem wybacz)wejscie jest w prawym rogu boiska sportowego z tego co wiem jest przejscie z tych schronow bezposrednio do podziemi pod lotniskiem
Napisano
Przed 30 laty byly suche ale teraz?w kazdym razie od strony kosciola( w pod ziemiach) znajduja sie dzwi stalowe prowadzace prawdopodobnie pod lotnisko
Napisano
Ciekawe rzeczy opowiadacie o mojej dzielnicy, już raz był taki temat na forum. Ja z kolei słyszałem o schronie pod boiskiem liceum Pestalozziego - ale skoro jest schron, to powinny być jakieś otwory wentylacyjne - a tam raczej nie ma nic.

A co do tuneli pod lotniskiem - po co miałyby takowe być? Mówicie o wejściu w miejscu dzisiejszego parkingu. Chodzi o ten parking na krańcu betonowego pasa, za ohydnym targowiskiem, czy ten drugi, lekko z boku w stronę Hynka i Pilotów? A może ten trzeci, po stronie domu spokojnej starości???
Nie bardzo chce mi się wierzyć, aby tam było jakieś wejście, bo wypadałoby na terenie dawnego pola wzlotów. Stosunkowo najbardziej pasuje jeszcze parking drugi z wymienionych.

Poza tym, tak sobie myślę, że o tych tunelach to zwykła legenda. A jakieś wejście pewnie i było - ale zapewnie do zwykłego schronu plot, tzw. Luftschuetzstolle - nawet po 100 metrów miały takie wąskie kiszki pod ziemią. Ale w system połączony nie wierzę, bo nie ryliby pod polem wzlotów.

Ogólnie ciekawa sprawa, chętnie przyłączę się do Kolegów z dzielnicy do ewentualnych poszukiwań, choćby jałowych. Bo nie ma jak poszukiwawcze emocje :)

pozdr,M
Napisano
więc parking z wejściem które ja pamiętam jest tu od hynka wejdz na parking to na wprost za bramą 15 metrów jest betonowa płyta i ja to miejsce kojaże z dzieciństwa ześmy z kolesiami bali się chodzić daleko bo przy wjsciu leżały jakieś duze kośi ale starszaki wchodzili z latarkami i wyłazili za szpitalem lub w lesie nad morzem lecz teraz tewejścia są zasypane . a na tym parkingu ma sie zaczać budowa szkoły zobaczcie ze już go pomiejszyli
Napisano
mój ojciec tez mi opowiadam jak z koleżkami łazili pod lotniskiem lata 70......ale to były tunele chyba do rozmrażania pasa startowego i oni wchodzili koło kom und kaufa zaraz koło parku.........byłem tam z nim parę lat temu ale nic nie znalazł........

p.s chodził ktoś z wykrywaczem gdzies koło lotniska...
np teren koło japy......tam były warsztaty......ja bez wykrywacza zebrałem cały kartonelementów z samolotów,,
tzn.stopione aluminium......wtyczki......i inne patenty.
Napisano
jeszcze jedno...ojciec powiedział mi że jeszcze jedno wejście było za blokami lenigrzdzkimi na terenie lub w okolicy big autohandlu..........ale wszystkie wejścia zostały zasypane pod koniec lat 70......teraz prawdopodobnie kanały używane są jako kanalizacja.....

kaanały przebiegają jeszcze koło japy.....w czasie budowy pawilonów handlowych koło japy..są tam 2 kwiacirnie oraz bar ikak.....zakład pogrzebowy itp....
dokopano się do tunelu w którym płyne woda i były kości konia(sic !!!)......a póżniej jeden z właścicieli pawilonów kanał miał pod swoją piwnica i wykół sobie dziurę do niego i wylewa tam cały syf...........

kiedyś wszyscy właściciele pawilonów chcieli coś z tym zrobić.....bo przed pawilonami tworzyła się olbrzymia kałuza....i ten kanał miał być ratunkiem przed zalewaniem......od kałuży dziutra do kanału i problemu brak.......
Napisano
Warsztaty, pawilony handlowo-usługowe - zaśmiecone od cholery i gapiów całe mnóstwo. Zapomnij.

A co do tuneli - ciekawa wersja z tym rozmrażaniem! Powiem tak:

- jeśli już, to są powojenne, bo pas startowy w linii SKM Zaspa - szpital powstal PO WOJNIE. Przedtem lotnisko było TYLKO na terenie SM Młyniec.

- estakada Rzeczypospolitej-JPII - zobaczcie jaki z jej powodu ogromny dół wykopano pod byłym pasem startowym. Musieliby wyrwać przy tym z ziemi także fragmenty tych rzekomych tuneli...

pozdr,M
Napisano
na 100 % pas na linii skm-szpilatl jest przedwojenny......na końcu koło japy znalazłem g-43.......
na japie jest przedwojenna syrena przeciw pożarowa....

a kanały były do rozmrażania płyty lotniska jak też służyły za kanały burzowe..ojciec mówi że całe były zasypane jasnym piaskiem po burzach.deszczech.zimie.

niedaleko przystanku C naprzeciwko japy w kierunku jelitkowa jest jeszcze olbrzymię kółko do przywiązywania samolotów(sic) lub zeppelinów.teraz nie pamiętam

może jakiś wspołny wypad w teren w celu stwierdzenia
rzeczywistości.i uzgodnienia współnego stanowiska.
ja jestem z przymorza..
Napisano
jb42 -> bardzo chętnie, choćby jutro od 13.00, do ustaleń kontakt priv.

Ale jestem przekonany, że pasa aż do szpitala w 1939 nie było, a lotnisko było tylko na Młyńcu i nie zahaczało o Rozstaje.

Kto jeszcze?
Napisano
mój nr .gg 7062299 będę w domu po 20 do 21....teraz ide do szkoły.......

w 1939 mogło nie być ale w czasie wojny juz tak...
po wojnie koło japy stały spalone focke-wulfy i messerschimity.........są tam zachowane resztki szlabanów

musze poszukać gdzieś mam wojjenną mapę tych terenów i wtedy wszystko będzie jasne......

skontaktuj się zemną na e-mail jak nie masz gg.
Napisano
Mam GG... A Ty masz jakiś dziwny stan opisowy: Adolf H spoko ziom". Jeśli to żart to kiepski.

Szkoda, myślałem że rozmawiam z poważniejszą osobą. Żegnam.
Napisano
skoro obraziłeś się za ten opis to Twój problem.....

co do tuneli to nie ma czego w nich szukać.....gdyż nie spełniały roli schronu......a już wlatach 60-70 były całkowicie puste.....nic dosłownie nawet jednej łuski....
w tunelach nie ma instalacji elektrycznej i nigdy nie było.

pamięta ktoś bajorko za ETC.??
takie co wyglądało na lej po bombie...kiedyś leżały w nim fragmenty aluminium z poszycia samolotów......

co do lotniska to na przymorzu(ul.chociszewskiego)
jest zachowane osiedle drewnianych domków dla
obsługi lotniska + schron...niedaleko.
dwa wejścia ...około 50 m długości..przez lata mieściła się w nim składnica owoców bodajże..

Napisano
Witam,

Beaviso ma rację, lotnisko Wrzeszcz w czasie wojny miało nawierzchnię trawiastą i było dość małe. Betonowe drogi startowe, główna 1800x80 na kierunku 212° i druga 1400x40 na kierunku 280° powstały po wojnie w latach 1946-48. Mniej więcej połowa głównej drogi startowej na północnym odcinku powstała w miejscu w którym przed i w czasie wojny była strzelnica Sasper. Jeśli ktoś ma stare mapy to jest ona zaznaczona jak byk.
A te tunele pod lotniskiem – a pomyślał ktoś w jaki sposób odprowadzić wodę, np. deszczówkę z powierzchni 1800 x 80 m ?? To zwykłe kolektory ściekowe.

Kiedyś widziałem jak budowano taki kolektor w rejonie osiedla Jasień. Szerokość u podstawy miał taką, że swobodnie można by było w nim jeździć maluchem.

Alkali
Napisano
dzięki za wyczerpujace odpowiedzi na ten temat . mam jeszcze jedno pytanie apropo akademi medycznej a dokładnie niżej trakt konny tam jest duża apteka ponoć robili tam mydełko z ludzi i tam jest jakiś schron czy ktoś tam był ponoć też się troszke ciągnie do wrzeszcza . pozdrowionka!
Napisano
a te kanały niby odpływowe to nie wiem ale powinny być jakieś miejsca w pasie otwory przez które ta woda miała by wpływać w te kanały ni cholerki nie wiem gdzie one są a troszke łaziłem po pasie i żadnych ala kratek burzowych nie widziałem może ktoś je widział jak tak to gdzie
Napisano
Alkali --> Zmiatasz z nóg, cóż za mapka! :)

Florek --> Trzeba szukać na skraju pasa. Szedłem jakiś czas temu w okolicy parkingu strzeżnego między KFC a Żabką" i tam na samym skraju są położone betonowe płyty z otworami, a pod nimi pusta przestrzeń. Chyba że coś sobie dośpiewałem, bo spacer był zakrapiany" ;-)
Napisano
Mapka lotniska we Wrzeszczu pochodzi z książki Polski transport lotniczy 1918-1978" M. Mikulski i A. Glass wydanej przez Wydawnictwa Komunikacji i Łączności w 1980 r.

Oryginalna mapka w książce nie jest dużo większa od tej, którą umieściłem.

Alkali

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie