Skocz do zawartości

Ruski Bród - 07 lluty 2004

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pierwsza konkretna wyprawa w tym roku. Na miejscu ,we wsi koło kościoła spotkaliśmy się o 8:57 i od razu do lasu.
Byliśmy we 4-ech : Jhaken ,Poldi ,ja i mój tata ;)
Jak zwykle kupa odłamków różnych kalibrów ,trochę mauserowskich łusek ,garłacze ,cosie"...
Napisano

A to jedna z łusek Poldiego ,od jakiego jest działa?
Kaliber 37 mm ,ruska (?)...na miejscu w lesie nie mogliśmy wymyslić od czego jest...
Poldi prosi o pomoc ;)

Napisano

Fotka z lasu w Ruskim Brodzie - jakieś kości... nie wiedzieliśmy czy ludzkie ,czy nie ale je zakopaliśmy.

Napisano

i ostatnia - wykopana przez jakiegoś idiotę niemiecka moździerzówka 8 cm ze zgniecionym zapalnikiem i zostawiona na pieńku...

Ogólnie wypad taki sobie - trochę drobnicy ,spacerek po lesie ,ale cholernie mokro... Gdyby nie ta złota odznaka za rany to byłoby lipnie ,a tak to przyjemne z pożytecznym :)

pozdrawiam wszystkich

bjar_1

Napisano
Z tym zlotem to troche przesadziles, jezeli jest od srodka czarna to znaczy, ze na wierzchu tez byla emaliowana na czarno ale sie po prostu wytarla.
Napisano
Glass rozpracowałeś mnie ;) odznaka to oczywiście Verwundetenabzeichen in Schwarz :)))
Żartowałem tylko ,że to złota (ta jest tłoczona z blachy ,a złote były odlewane - srebrne też)

pozdrawiam

bjar_1
Napisano
Witajcie !
jak dla mnie było niesamowicie a to z dwóch powodów :
- pierwsze wykopki w tym roku
- w ogóle moje pierwsze wykopki !!!
wielkie dzięki dla bjar-a, że mnie wziął :)
Było super - pozdrowienia : poldi, bjar, Tata bjara
Jarek H
Napisano
Jarek ,a dlaczego Cię miałem nie brać?? ;) Śnieg dowalił dzisiaj ,ale nastepna wyprawa w teren wkrótce - może pod Studzianki z Poldim?
Danieloff - z odznaczeń kopnąłem tam : 2 albo 3 za rany - czarna" w tym ta jedna mosiężna a pozostałe stalówki czyli stan do bani... ,pozatym 1 szt. Winterschlacht" i srebrna szturmowa piechoty" ,ale połamana w drzazgi... :(

pzdr

bjar_1
Napisano
Byłem na Studziankach kilka razy - fajny teren, zawsze się coś przywiezie, kumpel nawet znalazł tam niemiecką radiostację. Trafiają sie klamry SS, ale stalowe (destrukty), hełmy, amunicji na kilogramy jeżeli to kogoś interesuje, no i kupa żelastwa (odłamki, zapalniki).

Ja z odznak trafiłem tylko carskie strzeleckie.
Bjar - w tym tygodniu podeślę Ci obiecane rzeczy.
Daniel
Napisano
No ja jeszcze na Studziankach (w ogóle w tamtym rejonie) nie byłem. Jak się ociepli to się wyskoczy.
Pod Ruskim Brodem mój kumpel fajne odznaki wyszarpał - Winterschlachtów" chyba już z 11 czy 12 sztuk ,tyle samo czarnych - za rany" ,jedną srebrną" za rany ,szturmową piechoty ,pół Nahkampfspange" (przecięta odłamkiem) i złote słoneczko" za zasługi dla ochotników wschodnich". Jak da radę to wpakuje tutaj fotki tych odznaczeń.
Danieloff - o.k. czekam na przesyłkę ;)

pzdr

bjar_1
Napisano

Jeszcze jedna fotka odznaki jak kogoś interesuje.
Ponawiam pytanie - od jakiego działa jest łuska na 3-cim zdjęciu od góry? Ruska pelotka 37 mm?

pzdr

bjar_1

Napisano
Witam
Jotes- dzieki z info. To mi nasówa mysl że jeżeli jest jedna to w promieniu kilkuset metrów może ich być więcej.
Nie pasowało mi toto do niczego kształtem- raz jeszcze dzięki. Co się tyczy Studzianek to dogadaliśmy się z Bjarem i Jhakenem i powaznie myslimy o wypadzie. Jeżeli ktoś ma jeszcze ochotę dołączyć to zapraszam.
Pozdrawiam wszystkich
Poldi
Napisano
Witam
spędziłem pod studziankami trochi czasu. można tam nazbierać amunicji na kilogramy jeśli ma ktoś coś np TT to mu się przyda. las bardzo przyjemny pod ściułką piasek więc można trafić coś ładnego. las jest duuuuuuuży ale okopów starczy dla każdego. Trafiłem tam dużo polskiej amunicji typu mauser - pozostałości po 39 lub może zapasy z radomia. Teren raczej przekopany ale od czasu do czasu można coś trafić np: ciśnieniomierz amerykański, nieśmiertelnik H.G., zamek mauser.
jeśli termin już ustalicie dajcie znać chętnie z wami trochi połaże.
pozdrawiam
Napisano
Franek - możemy się kiedys wybrać pod Studzianki ,weźmiemy jeszcze Marcina i Zwierza. My na tych wykopkach szliśmy od strony Ruskiego Brodu ,a odznaka była centralnie na drodze...

pzdr

bjar_1
Napisano
Czyli na wyprawę na Studzianki (plus minus) jadą ;) -

bjar
danieloff
franek
zwierzu
marcin
poldi
jhaken

nawet niezła ekipa...

Danieloff - okej ,dzieki za te onusy" ,podeślę ci coś z listów przewozowych PKP z lat 30-tych. Tylko muszę pogrzebać w papierzyskach.

pzdr

bjar_1
Napisano

A to moje dotychczasowe odznaczenia spod Ruskiego Brodu (brak na fotce 2 szt. za rany - czarne" ,oraz kawałków wieńca od tej wrony" ze srebrnej odznaki szturmowej piechoty).

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie