hanuszczak Napisano 21 Marzec 2008 Autor Napisano 21 Marzec 2008 Posaida ktoś nadanie do tego medalu???Prosze o zdjęcia
woytas Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 posiadam od mojego staruszka - ale niestety chwilowo poza zasiegeim reki. Taka mala czerwona ksiazeczka z podpisem Jablonskiego - mam od brazu i srebra
hanuszczak Napisano 21 Marzec 2008 Autor Napisano 21 Marzec 2008 a ile to moze byc warte??ma ktos sprzedac??
woytas Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 http://www.allegro.pl/item327746112_krzyz_zaslugi_ii_rp_srebro_ciety.html
loszo_ZCH Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 @ woytasto z twojego linku to jest odznacznie RP a nie PRL,ja mam takie srebrne z PRLu, a dostałem je kiedys w podstawówce za kilka łuseczek i to mysliwskich :P i chyba wiele wiecej to warte nie jest.pozdro
woytas Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 hehe rzeczywiscie :>byly po 17 pln ale nielapalem dlaczego :)
persecutor Napisano 22 Marzec 2008 Napisano 22 Marzec 2008 Te PRL-owskie świecidełka rozdawalno przy byle okazji, szczególnie pod koniec reżimu. Na bazarach takie ordery stoją po 5-10 zeta w zależności czy z pudełkiem czy bez.
grba Napisano 22 Marzec 2008 Napisano 22 Marzec 2008 PRL-owskie świecidełka"...Polska, ze względu na specyfikę narodową, została potraktowana specjalnie; nie dano nam nowego godła, hymnu narodowego, zachowano bardzo dużo z symboliki ówcześnie znienawidzonej II RP, oczywiście po odpowiednim postępowym" zmodyfikowaniu.PRL przejęła wiele odznaczeń II RP, w tym Krzyż Zasługi, którym większość odznaczonych otrzymało za pracę. Mój ojciec, tak jak wielu został odznaczony brązowym, srebrnym i złotym krzyżem za pracę w przemyśle... bo łatwiej było dać dyplom, medal, niż dobrą pensję pozwalającą na beztroskie życie. W PRL, tak jak w przypadku pieniądza, miała miejsce inflacja odznaczeń, inflacja aż do zdeprecjonowania... klapa, rąsia, goździk, buźka"... Nie przypominam sobie, żeby mój ojciec kiedykolwiek po udekorowaniu wyjął je z szuflady i publicznie się nimi chwalił.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.