boryszielinski Napisano 20 Marzec 2008 Autor Share Napisano 20 Marzec 2008 Witam! Wykopałem dziś oto takie żelazko, całe pokryte rdzą, chciałbym je jakoś wyczyścić w miarę możliwości, ale jestem początkujący w tym temacie i nie wiem jak się do tego zabrać. Mam nadzieję, że rutyniarze w temacie pomogą mi rozwiązać mój problem:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryszielinski Napisano 20 Marzec 2008 Autor Share Napisano 20 Marzec 2008 I widok żelazka od spodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 Sposobów jest kilka np. elektroliza, szczota, piaskowanie, fosol. Wybór należy do Ciebie, zależy co możesz zrobić, na początku warto jest opukać to żelazko z rdzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romo Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 Kup z pięć litrów octu wlej do plastikowego wiadra i zanurz w nim żelazko, rdza pięknie odmięknie i odejdzie od metalu, oczywiście nie od razu, ale przynajmniej nie zniszczysz eksponatu, nie używaj sczotek drucianych itp. szkoda znaleziska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 naprawdę fantastyczne znalezisko, i tak za dużo z niego nie pozostanie, trzeba pamiętać, że po każdym czyszczeniu i tak z czasem znowuż się pojawi rdza, przy użyciu octu masz piękny zapach na cały dom i nie zniszczysz znaleziska ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryszielinski Napisano 21 Marzec 2008 Autor Share Napisano 21 Marzec 2008 Dzięki wielkie za porady, chyba wybiorę sposób z octem. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę napisać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 Witam!Ocet to kwas, a kwas niszczy metal. Owszem, usunie tlenki żelaza, ale dobierze sie też do czystego metalu. Można się tym bawić, ale non stop kontrolując procesz i mając doświadczenie z czyszczeniem kwasami.Wyjdzie jeszcze więcej wżerów niż jest teraz pod warstwą rdzy.Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryszielinski Napisano 21 Marzec 2008 Autor Share Napisano 21 Marzec 2008 Dzięki wszystkim za porady ale przekonajcie mnie bo się kompletnie nie orientuję, który ze sposobów będzie najlepszy, żeby z mojego znaleziska w ogóle coś zostało i jakoś w miarę możliwości miało to 'ręce i nogi';] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 Zalecam na pierwszym miejscu elektrolize lub autolize. Piaskowanie czy szczotka na wierarce w tym wypadku mogą być. Trawienie kwasem odradzam!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryszielinski Napisano 22 Marzec 2008 Autor Share Napisano 22 Marzec 2008 Co mógłbym zrobić samodzielnie? bo elektrolizą to chyba się zajmują fachowcy, a tak, żebym w warunkach domowych coś poradził z tym żelazkiem to co mogę zrobić? Chyba ten ocet wydaje mi się odpowiedni, nie ma co się martwić o warstwę metalu pod rdzą, bo wydaje mi się, że rdza jest tak wielka, że można zaryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CONRADO Napisano 22 Marzec 2008 Share Napisano 22 Marzec 2008 Dobre efekty przynosi rozgrzanie i wrzucenie do wody-cala rdza odpadnie i zostanie czysty metal-bardzo skuteczna metoda i chyba dosc dobra w tym przypadku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryszielinski Napisano 23 Marzec 2008 Autor Share Napisano 23 Marzec 2008 wybrałem sposób z rozgrzaniem żelazka...nie miałem żadnego palnika więc położyłem żelazko w piecu:) po rozgrzaniu wkładałem do wiadra z zimną wodą... rdza ładnie odpadłą, został właściwy metal, po świętach doczyszczę żelazko dokładnie, ale jak się nie mylę to już widać jakieś bicia... Pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barto12 Napisano 27 Marzec 2008 Share Napisano 27 Marzec 2008 Jak będziesz miał chwile czasu to jakieś foty wrzuć :) pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryszielinski Napisano 29 Marzec 2008 Autor Share Napisano 29 Marzec 2008 żelazko wyczyściłem poprzez włożenie do pieca, rozgrzanie i wrzucanie do wiadra z zimną wodą. Później szczotka na wiertarce i efekt taki jaki na zdjęciu. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryszielinski Napisano 29 Marzec 2008 Autor Share Napisano 29 Marzec 2008 foto 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boryszielinski Napisano 29 Marzec 2008 Autor Share Napisano 29 Marzec 2008 za zdjęciu widoczne bicia żelazka FM 5 czy coś w tym stylu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reyer8 Napisano 2 Listopad 2014 Share Napisano 2 Listopad 2014 witam,post stary ale sie podlacze, takie zelazka pokupilem we francji po 2 euro w duzo lepszym stanie ale normalnie to chodza p jakies 5-10 euro, to stare francuskie zlezka, ogolnie bez wartosci, za to ciezar wielki , jak mialem ponad 30 sztuk hehehe dobrzez ze sie juuz tego pozbylemto tak na marginesie jak by ktos myslal ze to skarbPozdrawiam wszytskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.