Skocz do zawartości
  • 0

Co to za kość?

yano

Pytanie

Napisano

Zapytanei jak w temacie- z jakiego zwierzęcia jest to kość? Wymiarowo nie jest taka mała, myślałem że może słoniowa, ale nie wiem czy słoń nie ma wewnątrz pustki.
Pozdrawiam.
yano

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeżeli chodzi o pochodzenie, to nie wiem skąd i w jakich okolicznościach znalazło się to u kolegi w domu, on nie pamięta odkąd to mają u siebie- pewnie od lat 40-tych, a poza tym nie wie nic o wcześniejszych losach tego przedmiotu. Jest to podarunek, bo 24.06 są imieniny Jana (na tej kości podarunek dla Janusza, ale zapewne było to związane z imieninami).
Patrzyłem w necie na poroże jelenia i wydaje mi się, że rosną aż tak grube; nawet w okolicach róży.
Napisano
To najprawdopodobniej z poroża jelenia. Róg nosorożca jest w środku pusty, a na kość słoniową to nie wygląda. Poroże jelenia może osiągać jeszcze większą grubość!
Napisano
Zapomniałem dodać, że poroże jelenia ma charakterystyczny zapach, jeśli masz inną próbkę poroża, to możesz porównać. Wystarczy potrzeć poroże o spodnie, aż się rozgrzeje i powąchać.
Napisano
Z całym szacunkiem Panowie, ale ja bym jednak obstawiał na kość słoniową. Narwal odpada ponieważ jego osek":) jest spiralnie skręcony w osi. Jeleń wg mnie ma poroże w przekroju o strukturze lekko porowatej a w przypadku mojej kości jest struktura zbita jednolita- nie przymierzając jak politura. Jeżeli chodzi o barwę to cytuję za Wikipedią w haśle pt. Kość słoniowa" # Barwa: biała lekko żółta, a ta kość ma co najmniej 66 lat więc miała prawo lekko pożółknąc przez ten okres czasu (a może mieć i znacznie dużo więcej latek).
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
yano
Napisano
Musamman2- ja jednak mnie widziałem takich dużych poroży jelenia- masz jakieś źródło lub fotkę byka o porożu zbliżonym wymiarowo do tego mojego kawałka kości? Bym z chęcią zobaczył owe cudo, więc jeśli masz coś na ten temat to poproszę o zamieszczenie np. fotki owego kolosa:) Nie traktuj tej wypowiedzi jako złośliwą, piszę to tylko dla zaspokojenia własnej ciekawości:)
Napisano

Zapytanei jak w temacie- z jakiego zwierzęcia jest to kość? Wymiarowo nie jest taka mała, myślałem że może słoniowa, ale nie wiem czy słoń nie ma wewnątrz pustki.
Pozdrawiam.
yano

Napisano
Wiem De Horsting że to nie jest kość wewnętrzna. Na 100% jednakże nie jest to wykonane z poroża jelenia (porónaj skalę tego przedmiotu z pudełkiem zapałek na zdjęciu)- no chyba, że jelenie rosły tak wielkie jak słonie lub mamuty;). Zastanawiałem się jeszcze nad jakimś nosorożcem, ale nie wiem, jak wygląda jego osek":)
Na forum jest wielu znawców różnych tematów i specjalności, więc może ktoś będzie wiedział, co to za dziwadło.
Bynjamniej dzięki za chęć pomocy.
Napisano
..Jakie jest pochodzenie tego prezentu,jak sądzę ???Na 100% nie jest to róg słonia.Tak nie wygląda kość słoniowa.
Nie jest to też róg żadnej z antylop.
To może byc nosorożec biały ..

A co do poroży jelenia to naprawdę potrafi być 'grube' przy czaszce.
Pozdr.
Napisano
Na 100% nie jest to róg słonia" - nie jestem ekspertem w tym temacie ale tu chyba masz rację-im raczej rogi nie rosną - ja nie widziałem :)
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie