wykop39 Napisano 19 Marzec 2008 Autor Share Napisano 19 Marzec 2008 Witam .... Pewnie sporo osób z tego forum było w Bornym Sulinowie ?... Czy na tamtym terenie można coś znaleść ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wykop39 Napisano 19 Marzec 2008 Autor Share Napisano 19 Marzec 2008 Moje wykopki z okolic bornego .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wykop39 Napisano 19 Marzec 2008 Autor Share Napisano 19 Marzec 2008 Foto 2 (Pokrywa od ...??) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wykop39 Napisano 19 Marzec 2008 Autor Share Napisano 19 Marzec 2008 Foto 3 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek von hammerstein Napisano 19 Marzec 2008 Share Napisano 19 Marzec 2008 wg mnie oprócz radzieckich czołgów na silniki odrzutowe to nic wiecej nie da się tam znaleźć :/ %-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 19 Marzec 2008 Share Napisano 19 Marzec 2008 no to sie słomek mylisz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nunki Napisano 19 Marzec 2008 Share Napisano 19 Marzec 2008 słomek,nie silnik odrzutowy.To nazywało się turbina gazowa.Widziałem w latach 80-tych XX wieku jak taki czołg jechał po poligonie.Po minięciu mnie huk jak diabli!!!POZDRAWIAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wykop39 Napisano 20 Marzec 2008 Autor Share Napisano 20 Marzec 2008 Z tego co Ja wiem to warto kopać na smietnikach niemieckich w okolicy bornego . Na takim smietniku można znalesc wszystko .... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkoronowo Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 wszystko co kolorowe ruscy sprzedawali okolicznym mieszkancom za smieszne pieniadze, łuski szly na zlom,na jeden raz byli mieszkancy wsi Borne potrafili przygotowac tone łusek!a wiec wszystko co metalowe szlo za plot na zlom, tylko to co niebezpieczne i ciezkie zakopywali w lesie,ale najczesciej tak gleboko,ze nasze wykrywacze tego nie znajda.mam rodzine we wsi obok bornego w kragach i zawsze opowiadaja balladynatomiast ciekawe rzeczy mozna spotkac w jeziorze,bo z tego co opowiadaja,to rosjanie przejeli borne od niemcow po II wojnie i wszystko co znajdywali wywozili lodziami i wysypywali do jeziora.nie znam za bardzo historii(tylko z opowiadan) bornego,ale podobno przejecie przez ruskich ,bylo wielkim ciosem dla tajemnic wojska niemieckiego.okolo 15 km od bornego zachowaly sie w idealnym stanie magazyny,czy schrony gdzie niemcy prod. bron, na scianach sa jeszcze napisy niemieckie i oznaczenia o zagrozeniu promieniowaniem radioaktywnym.nie poamietam jak ta miejscowosc sie nazywa, chyba Silno czy cos takiegojedna zastanawiajaca rzecz w bornem to jest duza ilosc grobow dzieci, oficjalnie mowi sie,ze wpadaly pod czolgi,ale mieszkancy twierdza inaczej...znam to tylko ze slyszenia i jesli sie myle prosze mnie poprawic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wykop39 Napisano 20 Marzec 2008 Autor Share Napisano 20 Marzec 2008 Rosjanie po wkroczeniu do bornego wszystkie niemieckie sprzety pakowali w dołki i zasypywali , niemcy ponac oddali borne bez walk , cały sprzet pozostawili ... Najwiecej takich smietników z niemieckimi fantami jest na terenie miasta ... Moze ktos sie orientuje na temat podziemi pod bornym , ponac były tam magazyny itp..... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek von hammerstein Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 ponoć tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkoronowo Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 borne to jeden wielki dołek....pamietam,ze w zeszlym roku nja zlocie chodzilo tam wielu ''naszych'' z wykrywaczami i co chwile kopali łuski z dzialek itp.obszar jest tak wielki,ze zbadanie lasow wokol zajelo by nam wszystkim kilka dni.http://nowamapa.szukacz.pl/?&nc=638169&ec=337810&n=638241&e=337265&z=4m&m=Borne Sulinowo&t=Bylem tam pierwszy raz chyba w 96-97 roku ,bylo t piekne miasteczko, wygladało jak po wojnie,ale nic nie bylo zdewastowane,w blokach byly okna ,drzwi,kaloryfery itp.wystarczylo odmalowac i mieszkac.zle zrobily wladze,ze nieupilnowaly tego, okoliczni mieszkancy wszysko rozkradli,a gosc,ktory otworzyl skup zlomu zrobil interes zycia,dzien i noc jezdzily ciagniki z przyuczepami wyladowanymi dobrami z bornego.szkoda,bo miejsce jest przepiekne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wykop39 Napisano 21 Marzec 2008 Autor Share Napisano 21 Marzec 2008 Borne rozkradli kompletnite polacy . Kilkanascie kilometrów od bornego znajdowało sie kłomino . Tam to dopiero były budynki , kłomino za niemców liczyło prawie 80 tys mieszkanców , ruskie po wojnie rozebrali 95% miasta i zostało tylko kilka bloków i magazynów po niemcach . Znam gościa ponac on znalazl na tych magazynach silnik do tygrysa . Jeszcze kilka lat temu w kłominie byly ładne koszarowce poniemieckie , teraz niestety nic nie zostało bo miejscowi rozebrali na cegłe . Warta uwagi jest szczelnica w okolicy kłomina . Wracajac do tematu bornego - tereny są bardzo rozlogłe , jednak naokoło miasta trafia sie najlepiej , warto kopac na okopach i przy bunkrach ale wojennych . Moze ktos z was coś kopnoł ??? Dodajcie fote .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.