dzava Posted March 7, 2008 Author Posted March 7, 2008 Mam pytanie do znawców tematu z zakresu chyba kawalerii, otóż jednostka piechoty którą się zajmuję otrzymywała w połowie lat trzydziestych uzupełnienie koni z SIEDLEC. Czy była tam stadnina wojskowa? zakład remontów? z czym to należy powiązać?
kopijnik2 Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 ile koni w partii 5-10-30-?w jakim wieku (konie)?jakie przeznaczenie - zaprzęgowe czy wierzchowe?
dzava Posted March 7, 2008 Author Posted March 7, 2008 mam jedynie że emonty", a co do ilości to raczej 5 niż 10 bo całe pogłowie koni w całym batalionie KOP (a więc piechota) sięgało 40.
kopijnik2 Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 trochę wiedzy i trochę wyobrażeń"...w okolicy Siedlec - jednego dużego producenta - raczej nie było...w Siedlcach przy 22 pp i 9 pal została wytypowana komórka" odbioru kontraktowanych emontów" - od drobniejszych producentów - m.in. z okolic SiemiatyczJanów Podlaski - wiadomoHr. Ciecierski - Baciki
ksklodo Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 Nie jestem pewien, ale czy Siedlce nie były siedzibą Rejonowego Inspektora Koni?
kopijnik2 Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 jak się okazuje były...Stacjonowały w nich następujące jednostki: dowództwo oraz sztab 9 Dywizji Piechoty (Podlaskiej), 22 Pułk Piechoty, 9 Pułk Artylerii Ciężkiej (do listopada 1933 r.), 9 Pułk Artylerii Lekkiej (od listopada 1933 r.), Powiatowa Komenda Uzupełnień, Rejonowy Inspektorat Koni, Wojskowy Sąd Rejonowy, Rejonowa i Obwodowa Komisja Przysposobienia Wojskowego, Komenda Placu, 9 pluton żandarmerii, placówka Samodzielnego Referatu Informacyjnego oraz Wojskowa Komenda Kolejowa.
AnKon45 Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 ...Rejonowa i Obwodowa Komisja PW. ..." chyba raczej ...Rejonowa i Obwodowa Komenda PW, ...";
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.