dzava Napisano 7 Marzec 2008 Autor Napisano 7 Marzec 2008 Mam pytanie do znawców tematu z zakresu chyba kawalerii, otóż jednostka piechoty którą się zajmuję otrzymywała w połowie lat trzydziestych uzupełnienie koni z SIEDLEC. Czy była tam stadnina wojskowa? zakład remontów? z czym to należy powiązać?
kopijnik2 Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 ile koni w partii 5-10-30-?w jakim wieku (konie)?jakie przeznaczenie - zaprzęgowe czy wierzchowe?
dzava Napisano 7 Marzec 2008 Autor Napisano 7 Marzec 2008 mam jedynie że emonty", a co do ilości to raczej 5 niż 10 bo całe pogłowie koni w całym batalionie KOP (a więc piechota) sięgało 40.
kopijnik2 Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 trochę wiedzy i trochę wyobrażeń"...w okolicy Siedlec - jednego dużego producenta - raczej nie było...w Siedlcach przy 22 pp i 9 pal została wytypowana komórka" odbioru kontraktowanych emontów" - od drobniejszych producentów - m.in. z okolic SiemiatyczJanów Podlaski - wiadomoHr. Ciecierski - Baciki
ksklodo Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 Nie jestem pewien, ale czy Siedlce nie były siedzibą Rejonowego Inspektora Koni?
kopijnik2 Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 jak się okazuje były...Stacjonowały w nich następujące jednostki: dowództwo oraz sztab 9 Dywizji Piechoty (Podlaskiej), 22 Pułk Piechoty, 9 Pułk Artylerii Ciężkiej (do listopada 1933 r.), 9 Pułk Artylerii Lekkiej (od listopada 1933 r.), Powiatowa Komenda Uzupełnień, Rejonowy Inspektorat Koni, Wojskowy Sąd Rejonowy, Rejonowa i Obwodowa Komisja Przysposobienia Wojskowego, Komenda Placu, 9 pluton żandarmerii, placówka Samodzielnego Referatu Informacyjnego oraz Wojskowa Komenda Kolejowa.
AnKon45 Napisano 8 Marzec 2008 Napisano 8 Marzec 2008 ...Rejonowa i Obwodowa Komisja PW. ..." chyba raczej ...Rejonowa i Obwodowa Komenda PW, ...";
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.