soli Napisano 3 Marzec 2008 Autor Share Napisano 3 Marzec 2008 Witam mam prośbę czy może mi ktoś doradzić jak go fachowo zakonserwować żeby nie zniszczyć.Ma małe wżery ale pod spodem jest farba no i przede wszystkim tarcza z runami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soli Napisano 3 Marzec 2008 Autor Share Napisano 3 Marzec 2008 Zdjęcie 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soli Napisano 3 Marzec 2008 Autor Share Napisano 3 Marzec 2008 Zdjęcie 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soli Napisano 3 Marzec 2008 Autor Share Napisano 3 Marzec 2008 Zdjęcie 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 4 Marzec 2008 Share Napisano 4 Marzec 2008 Przeleć go WD40 albo czymś innym na rdze, a później możesz go pokryć woskiem pszczelnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnyX Napisano 4 Marzec 2008 Share Napisano 4 Marzec 2008 wd40 tylko straci na wartosci... nie smaruje sie hełmów !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 4 Marzec 2008 Share Napisano 4 Marzec 2008 Wez go oliwą zalej i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 Pierwszą czynnością będzie wyjęcie obręczy,następnie należy umyć dokładnie hełm np. Ludwikiem. Potem odrdzewianie w Fosolu nie spotkałem cegoś lepszego a dostępnego. Najpierw jednak zabezpiecz kalkę czymś tłustym co nie uszkodzi jej. Ja używam olejku parafinowego. A czyszczenie Fosolem to proces dla cierpliwych. Nakładamy Fosol na powierzchnię hełmu i po 5 minutach przecieramy szczotką do rąk. Tak do skutku coś około 5 godzin. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek von hammerstein Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 bezbarwny lakier matowy i po sprawie przedtem tylko odtłuść ale nie tyraj za bardzo tym odtłuszczaniem kalki. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 przed fosolem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 Po zabiegach odrdzewiających. Przed konserwacją parafiną. Wdać ile wyszło farby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 Fajniutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soli Napisano 5 Marzec 2008 Autor Share Napisano 5 Marzec 2008 Do kolegi viras . Czy fosol go nie zniszczy? Po fosolu należy go dokładnie umyć wodą z mydłem lub ludwikiem. Wysuszyć i jak nałożyć tą parafinę? ps.Twój wyszedł super mam nadzieje że mój też tak będzie wyglądał. Może mieszkasz gdzieś w pobliżu Sanoka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 6 Marzec 2008 Share Napisano 6 Marzec 2008 Soli- fosol go nie zniszczy, tak zrobiłem już kilka hełmów.Potem oczywiście dokładne mycie,nawet kilkakrotne aby pozbyć się resztek fosolu. A potem parana rozpuszczona w benzynie ekstrakcyjnej do dość gęstego roztworu i na hełm. Lub prościej suszarka do włosów i grzejemy hełm punktowo i tam manośimy smarując kawałkiem wosku, fajnie się rozpływa. Czy będziesz w Rzeszowie na giełdzie? Ja jestem zawsze napisz na jurekhelm@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 Niech sie k. Soli potem podzieli efektami swojej pracy. Jestem ciekaw co z tego wyniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skumin Napisano 15 Marzec 2008 Share Napisano 15 Marzec 2008 Moje doświadczenia z fosolem są jak najbardziej pozytywne Jak do tej pory nie znalazłem nic lepszego do czyszczenia metalowych skrzynek i innych elementów z dużą ilością org farby - powierzchniowa rdza schodzi w sposób widoczny, należy tylko pamiętać o częstym płukaniu wodą po ok. 10 minutach .Farba w pierwszej chwili gwałtownie jaśnieje , ale po ponownym natłuszczeniu powraca do stanu normalnego.Miejsca gdzie uszkodzenia są głębsze zabezpieczam płynem typu brun..Nie słyszałem do tej pory o jakimś specjalnym zmywaczu rdzy " , swoją drogą jestem ciekaw jak sobie dają radę koledzy z krajów zachodnich ?skum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.