kleryk_sh Napisano 1 Luty 2004 Autor Napisano 1 Luty 2004 Wlasnie na regionalnym TV ogladalem program o Torpedowni w Babich Dołach i padlo stwierdzenie ze niedlugo zostana tylko drewniane pale i kawalki betonu bo torpedownia jest systematycznie rozbierana ! I stalowe fragmenty jakby przygotowane do transportu !O co tu chodzi ? Ja czegos niezrozumialem czy okupanci z rady dystryktu 3 miasto cos wymyslili ?
kleryk_sh Napisano 2 Luty 2004 Autor Napisano 2 Luty 2004 To nikt nie wie czy to prawda ? Nikt nie ogladal tego programu ?
d007 Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 Raczej chyba nikt z okolic nie potrafi ruszyć dupą żeby coś zrobić w tym temacie np. poinformować konserwatora, prokuratora, władze miasta cokolwiek do pilnowania obiektu włącznie i namierzenia sprawców.d007
Gość Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 Nikt nic nie zrobi bo Torpedownia znajduje się na wodach nalezacych do bazy Marynarki Wojennej w Gdyni(Babie Doły to dzielnica Gdyni jakby co :P) a w swietle prawa i obowiazujacych dokumentow jest to zamkniety obiekt wojskowy. Ale podobno mozna na niego sie dostac
Gość Napisano 2 Luty 2004 Napisano 2 Luty 2004 Nie warto wierzyć we wszystko, co nadają w telewizorni. Torpedownia stoi. Jest to solidna, żelbetowa konstrukcja i tylko może ją ruszyć atomówka. Pomost faktycznie już nie istnieje. Natomiast niedaleko budują pensjonat, którego właścicielem jest znana osobistość gdyńska ( informacja nie do końca potwierdzona ). Być może jest to przygotowywanie gruntu " do wydania jakiś niekorzystnych decyzji odnośnie torpedowni? Np. będzie zasłaniać pensjonariuszom widok i ktoś mądry wyda decyzję MW, aby ją wysadzić. U nas wszystko jest możliwe.
szmajser38 Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Rozmawialem z ludzmi ktorzy sluzyli w wojku w latach 60-70Torpedownia byla wowczas terenem gdzie szkolili nurkowMW istnial wowczas kawalek pomostu gdzie przebiegal tzw express kaszubski , linia brzegu byla wowwczas zupelnie inna .Niewiem czy ktos ogladal odcinek 4pancernych gdy dochodza do moza .Widok torpedowni nawet z perspektywy byl zupelnie inny byla o niebo lepszym stanie .W materialch zrodlowych miedzy innymi Pomoze 1945 podajesie iz na terenie paltformy znajdowal sie tzw szpital?Nie wiem czy to prawda ?wiem tylko iz zostala zbobardowanaprzez Alinckie lotnitstwo w 1944 roku .I ze pracowano tam nad nowymi typami torped o ktorych podaje sie w Pomozu 1945 .Czy ktos cos slyszal wiecej na temat Torpedowni lub inne wersje dotyczace tego tematu ? Pamietma iz wiele lat temu pprobowalem rozmawiac z tamtejszymi mieszkancami ?Juz wowwczas powstawalo wiele legent na jej taemat wowczasbyla zopelnie niedostepna Niewiem czy ktos z was byl na platformie? i ma jakies wlasne zdjecia Pozdrawiam
mac Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 W zeszłym roku miałem okazję dopłynąć tam wpław. Z bliska wyląda na to że faktycznie ją rozbierają. Co prawda nie miałem możliwośći wdrapania się dośrodka, ale wystarczyło mi to co zobaczyłem z wachy. Środka już wogóle nie ma, wygląda jak wodny dziedziniec, z prawej strony leżą przygotowane poukładane stalowe szyny (chyba od stropów).Ogólnie ruina.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.