Skocz do zawartości

Kradną Torpedownie ??????

kleryk_sh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wlasnie na regionalnym TV ogladalem program o Torpedowni w Babich Dołach i padlo stwierdzenie ze niedlugo zostana tylko drewniane pale i kawalki betonu bo torpedownia jest systematycznie rozbierana ! I stalowe fragmenty jakby przygotowane do transportu !

O co tu chodzi ? Ja czegos niezrozumialem czy okupanci z rady dystryktu 3 miasto cos wymyslili ?
Napisano
Raczej chyba nikt z okolic nie potrafi ruszyć dupą żeby coś zrobić w tym temacie np. poinformować konserwatora, prokuratora, władze miasta cokolwiek do pilnowania obiektu włącznie i namierzenia sprawców.

d007
Napisano
Nikt nic nie zrobi bo Torpedownia znajduje się na wodach nalezacych do bazy Marynarki Wojennej w Gdyni(Babie Doły to dzielnica Gdyni jakby co :P) a w swietle prawa i obowiazujacych dokumentow jest to zamkniety obiekt wojskowy. Ale podobno mozna na niego sie dostac
Napisano
Nie warto wierzyć we wszystko, co nadają w telewizorni. Torpedownia stoi. Jest to solidna, żelbetowa konstrukcja i tylko może ją ruszyć atomówka. Pomost faktycznie już nie istnieje. Natomiast niedaleko budują pensjonat, którego właścicielem jest znana osobistość gdyńska ( informacja nie do końca potwierdzona ). Być może jest to przygotowywanie gruntu " do wydania jakiś niekorzystnych decyzji odnośnie torpedowni? Np. będzie zasłaniać pensjonariuszom widok i ktoś mądry wyda decyzję MW, aby ją wysadzić. U nas wszystko jest możliwe.
  • 3 years later...
Napisano
Rozmawialem z ludzmi ktorzy sluzyli w wojku w latach 60-70
Torpedownia byla wowczas terenem gdzie szkolili nurkow
MW istnial wowczas kawalek pomostu gdzie przebiegal tzw
express kaszubski , linia brzegu byla wowwczas zupelnie inna .Niewiem czy ktos ogladal odcinek 4pancernych gdy dochodza do moza .Widok torpedowni nawet z perspektywy
byl zupelnie inny byla o niebo lepszym stanie .W materialch zrodlowych miedzy innymi Pomoze 1945 podaje
sie iz na terenie paltformy znajdowal sie tzw szpital?
Nie wiem czy to prawda ?wiem tylko iz zostala zbobardowana
przez Alinckie lotnitstwo w 1944 roku .I ze pracowano tam nad nowymi typami torped o ktorych podaje sie w Pomozu 1945 .Czy ktos cos slyszal wiecej na temat Torpedowni lub
inne wersje dotyczace tego tematu ? Pamietma iz wiele lat temu pprobowalem rozmawiac z tamtejszymi mieszkancami ?
Juz wowwczas powstawalo wiele legent na jej taemat wowczas
byla zopelnie niedostepna Niewiem czy ktos z was byl na platformie? i ma jakies wlasne zdjecia
Pozdrawiam
Napisano
W zeszłym roku miałem okazję dopłynąć tam wpław. Z bliska wyląda na to że faktycznie ją rozbierają. Co prawda nie miałem możliwośći wdrapania się dośrodka, ale wystarczyło mi to co zobaczyłem z wachy. Środka już wogóle nie ma, wygląda jak wodny dziedziniec, z prawej strony leżą przygotowane poukładane stalowe szyny (chyba od stropów).
Ogólnie ruina.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie