Skocz do zawartości

Asortyment produkcji w HASAG G.m.b.H. Skarzysko-Kamienna

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Postanowiłem podrążyć temat produkcji amunicji w przejętej przez Niemców Fabryce Amunicji Nr 1 w Skarżysku-Kamiennej ,w czasie okupacji jako HASAG" Eisen-und Metallwerke G.m.b.H. Skarzysko-Kamienna.
Już w 1940 roku (a może pod koniec 1939?) rozpoczęto tam produkcję amunicji 7,92 x 57 i 9 x 19 korzystając z pozostawionych polskich zapasów łusek (7,92 x 57 w polskich łuskach produkowano do 5 serii w 1941 roku). Produkcję tych typów amunicji prowadzono do 1944 roku ,do czasu przeniesienia fabryki do Częstochowy. W międzyczasie (w 1944 roku) zaczęto wytwarzać także amunicję 7,92 x 33 Kurzpatrone"...

Kto ma jakieś informacje na temat innych rodzajów amunicji produkowanych przez Niemców w Skarżysku-Kamiennej? Na pewno napełniano tam trotylem pociski artyleryjskie ,tylko jakich kalibrów? Co jeszcze tam produkowano. Może ktoś spotkał się z kodami skarżyskiej fabryki na denkach łusek kalibrów 2 cm czy 3,7 cm ? Kody fabryki to HASAG" w rumience" oraz 'kam'. Po ewakuowaniu fabryki do Częstochowy 'nbe'.
Prosze o wszelkie informacje.

pozdrawiam

bjar_1
Napisano
Pod oznaczeniem 'kam' produkowano (ponoć) amunicję:
- 7,9 x 33 mm
- 7,9 x 57 mm
- 9 mm Parabellum
- 2 cm FF
- 4 cm Flak 28

Pod oznaczeniem 'nbe' było już tylko:
- 7,9 x 57 mm
Napisano
Aha, najważniejsze - źródło:
ZAHLENCODE SYSTEM DES HEERES VON 1925 BIS 1940.
Autor: Johannes Preuss, rok wydania 2002.

Mogę się mylić czy to amunicja była tam produkowana, czy też tylko napełniana? Nie doszedłem jeszcze do tego. W każdym razie najlepiej, gdyby ktoś miał fotki takich łusek. Sam niewiele posiadam, ale HASAG-i akurat mam :)
Pozdrawiam i mam nadzieję,że w czymś pomogłem!
Pogromca Velociraptorów
Napisano
Wydaje się dość logiczne, że po przejęciu fabryki przez Niemców mogła ona produkować dalej część asortymentu, który był im przydatny. Np. skoro przed wojną produkowano tam amunicję do polskich Bofors'ów 40mm, to produkcja ta mogła być kontynuowana do 4 cm Flak 28.

Pzdr,

jotes
Napisano
Jotes - to wydaje się logiczne ,tylko czy tak było rzeczywiście? Łuski z oznaczeniem 'kam' widziałem tylko przy kalibrze 9x19 ,7,92x57 i 7,92x33 nic innego nie widziałem. Ale przecież mogli produkować tam amunicję do zdobycznych Boforsów plot. 40 mm i do ppanc. 37 mm ,jak również do kb ppanc. wz.35. Tylko czy ktoś się spotkał z takimi łuskami? Logiczne jest to dlatego ,że chyba w Skarzysku pozostały polskie maszyny do produkcji takich typów amunicji i nie musieli produkować tego w innym zakładzie ,bo maszyny (pewnie zdekompletowane) były na miejscu.
A czy produkowali tam coś innego ,np. zapalniki do min ,amunicję do pistoletów sygnałowych?

pzdr

bjar_1
  • 2 weeks later...
Napisano

Dostałem fotkę na maila ,pierwszy raz na oczy widzę :
łuska 2 cm od lotniczego działka ,bicia 'kam 63 41'.
Czyli taka amunicja jednak była produkowana w Skarżysku-Kamiennej. Ma ktoś fotki jakichś ciekawych 'hasagowskich' produktów (łuski inne niż 7,92 x 33 / 7,92 x 57 / 9 x 19 / 2 cm ? Jesli tak to proszę o zamieszczenie ich tutaj.

Napisano
No lampka jest fajna ,ciekawe tylko ,czy to ze skarżyskiego Hasagu". Bo >>Hugo Schneider G.m.b.H.<< miał kilka fabryk-filii między innymi w Altenburgu ,Lipsku ,Eisenach czy nawet w Kielcach :)

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie