Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelniki

Gość Tomasz A.

Pytanie

Napisano
Proszę o identyfikację dwóch nieśmiertelników. Oba znalezione zostały na terenie żagańskiego obozu STALAG VIIIc. 1.Niemiecki,wykonany z blachy aluminiowej. H.FZ.PARK III/1 i numer indywidualny 2.Jeniecki,prostokątny,wykonany z blachy stalowej. Feld-Lg.kdo. XXVI i numer indywidualny

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Do jar_1".Czy zapis na tej blaszce park pojazdów Wojsk Lądowych" można przypisać jakiejś konkretnej jednostce. pzdr.
Napisano
H.FZ.PARK III/1 - czyli III park pojazdów wojsk lądowych ,a 1 ,to pewnie 1-sza kompania. Może ktoś będzie wiedział ,gdzie ów park się znajdował.

bjar_1
Napisano
Do jar_1".Dzięki najprawdopodobnie chodzi tu o jedną z jednostek stacjonującą w Żaganiu i zajmującą się obsługą" obozów jenieckich. pzdr.
Napisano
Niestety nie jestem właścicielem tej blachy.Jest to własność mojego znajomka.Nie chciałbym ujawniać indywidualnego numeru.Mieści się on między 250 a 300.
Napisano
A ten stalagowy to może feld.. lager kommando.
Pozdro
Napisano
Witam,
H.FZ.PARK. III/1 = Heeres Feldzeug Park - Baza kwatermistrzowska Wojsk Lądowych. - Typowa blaszka znajdowana na terenie obozów jenieckich VIII okręgu wojskowego ( Żagań, Łambinowice itd.).
Feld Lg.Kdo. - Feld Luftgau Kommando - Dowództwo Polowego Okręgu Lotniczego XXVI.
pozdrawiam
A.
p.s. mam obie :-) ...też z Żagania

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie