Skocz do zawartości

Sowieci i Riese

pepe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kilka dni temu ,chyba w czwartkowej wyborczej ukazał się artykuł na temat najnowszej ksiązki o płk. kuklinskim. Jeden fragment art. zaciekawił mnie, autor pisał ze na poczatku lat 80-tych sowieci przerzucali do Polski grupy komandosów, które zapadały w kryjówkach na terenie kraju czy tez kryły sie w lasach. Działania te były zwiażane z wprowadzeniem stanu wojennego w polsce i ew. wybuchem wojny domowej ! Sprawa wyszła na jaw, bo podobna jedna z grup ( głodowali..!? ), zjawiła się w jednej z polskich jednostek wojskowych. Moje pytanie brzmi..czy to niema zwiazku z licznymi relacjami o spotykaniu sowieckich zołnierzy na terenie gór Sowich w latach 80-tych. czy sowieci wykorzystuja(wali) zamaskowane, niedostępne poniemieckie sztolnie, do działań wywiadowczych ( magazynowych ). A moze z uwagi na posiadaną dokumentacje takie działania podjeli !?
Napisano
Co do Riese" to nie wiem, ale znam autentyczny przypadek związany z Bornym. W trakcie ostatniej wyprowadzki" z Bornego Rosjanie zapomnieli o posterunku wystawionym przy magazynie MPS. Dzieciaki siedziały tam bez żarcia i zmiany prawie dwa tygodnie, na szczęście mieli wodę. Miejscowi donosili im co nieco i zostawiali 100m przed posterunkiem. Po dwu tygodniach u Polskiego pełnomocnika (w J.W.) zjawił się młodziutki sierżant i poprosił o zmianę posterunku. Podobno siedzieli w jednostce jeszcze 3 m-ce zanim ich zabrali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie