pajakt Napisano 24 Luty 2008 Autor Napisano 24 Luty 2008 [URL=http://imageshack.us][img]http://img139.imageshack.us/img139/3994/p2230303fi0.jpg[/img][/URL]88 - rokGR - Georg RothTo jasne, ale co to za półksiężyc???Dodam, że łuska pochodzi z austro-węgierskich umocnień w okolicach Krakowa.
pajakt Napisano 24 Luty 2008 Autor Napisano 24 Luty 2008 Też nie wiem, bo łuska nie moja. Czekam na informacje o wymiarach. Ale ja w dokładnie tym samym miejscu znalazłem Mannlichera 8x50, więc jest pewne prawdopodobieństwo...
ammo-master Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 witam! to może nie być fabryczne bicie,gdyby takie było to głębokość księżyca byłaby wszędzie jednakowa a tu wygląda jakby powstał od uderzenia pod konten jakims niby stemplem,ale mogę się mylić.
f35jsf Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 Kolega Ammo-Master może mieć rację, a może to jakaś produkcja na rynek bliskowschodni(??)Będą wymiary to się obcyka co to za samopał i wtedy może coś zdziałamy:)))Pozdrawiam.
kopijnik2 Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 1888GR = Georg Roth czy CR=Carl Rothksiężyc" do id...ponieważ jest to czas wynalazków" - trzeba być ostrożnym w ocenie...
pajakt Napisano 24 Luty 2008 Autor Napisano 24 Luty 2008 http://img508.imageshack.us/my.php?image=p2230305ug8.jpgjeszcze jedno ujęcie, nie wrzucałem poprzednio, bo wydawało mi się gorsze, ale chyba nie miałem racji :-)
kopijnik2 Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 mam trochę bałaganu w głowie, i brak źródeł ...dwa etapy - I wiedeński podział i równolegle II Praski ---------------a cały problem z podobieństwem CR - GR w sygnaturach.Na razie - nie przejmujcie się tą - uwagą...Jak coś znajdę to wrzucę...-----Na forum to było (?)!na pewno dno ma podział czteropolowy z klasycznym rozmieszczeniem roku...
Jaro5 Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 Ja widzę to tak.Nie jest to produkcja na rynek bliskowschodni, ani żaden wynalazek".Zwróćcie uwagę z którego roku pochodzi łuska. To sam początek produkcji amunicji 8x50R Mannlicher. Łuski te, często, albo nawet bardzo często poddawane były powtórnej elaboracji, zarówno na amunicję ostrą jak i ćwiczebną. Ta również, o czym świadczy punkt wybity na dnie łuski. A ten półksiężyc" wcale półksiężycem nie jest - to niedobity okrąg (niewiele brakuje do pełnego okręgu, a półksiężyc byłby bardziej otwarty). To po prostu kolejny symbol elaboracji - okrąg, tyle że źle wybity. Nie widać pod nim miesiąca produkcji, ale zwróćcie uwagę jak słabo wybite są pozostałe symbole. Mam kilka łusek z tego rocznika, i wszystkie są tak słabo obite"
Jaro5 Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 mam trochę bałaganu w głowie, i brak źródeł ...dwa etapy - I wiedeńskipodziałi równolegle II Praski---------------a cały problem z podobieństwem CR - GR w sygnaturach."Kopijnik, możesz jaśniej ?? Bo nie nadążam z tymi etapami. Może dlatego że jest niedziela rano :)Nie było takiego monogramu CR. A koncern Rotha to olbrzymi kombinat, z wieloma fabrykami, ale w Pradze amunicji nie produkował.
Jaro5 Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 Nadal nie nadążam - to chyba ten ból głowy :)W każdym bądź razie Roth produkował amunicję w zakładach w Wiedniu, Lichtenworth czy Presburgu.A 1888 - to rok wprowadzenia tego systemu amunicji do uzbrojenia
kopijnik2 Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 Mehrladegewehr 1886 - miał starą" konstrukcję dna łuski z pierścieniem(?) i kaliber 11więc pewnie 1888 prod. dotyczy Deutsches Mehrladegewehr 1888czyli jest to pierwszy" kb na 8x50R Mannlicher...
ammo-master Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 widze że kolega pajakt dał nam wszystkim do myślenia :)))moja teoria na ten temat jest taka:klasyczna łuska mannlicher,stan zachowania bić oceniam na 50%.kolor czerwony-wiadomo kolejna elaboracja kolor żółty-rowek umożliwiający łatwiejszą wymianę kapiszonu spłonkikolor czerwony-ślad po dokręcanym docisku w trakcie wymiany spłonkiale to tylko moja teoria i niewiem ile w niej prawdypozdrawiam
Jaro5 Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 kolor czerwony-wiadomo kolejna elaboracjakolor żółty-rowek umożliwiający łatwiejszą wymianę kapiszonu spłonkikolor czerwony-ślad po dokręcanym docisku w trakcie wymiany spłonki"A gdzie zielony ?? ;)
ammo-master Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 o przepraszam faktycznie ten drugi czerwony jest zielony ;)przepraszam
Jaro5 Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 Gwoli ścisłości.Mannlicher M86 wykorzystywał zmodyfikowana amunicję 11,15x58R Werndl M77
pajakt Napisano 24 Luty 2008 Autor Napisano 24 Luty 2008 Doszły wymiary, więc wrzucam:http://img187.imageshack.us/my.php?image=p2240324cc0.jpg
Jaro5 Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 Jaki 8x56R ???? Wybacz, ale nie wiem po co wprowadzać zamieszanie. W 1888 roku produkowano tylko i wyłącznie łuski 8x50R, które tak naprawdę miały długość 50,5 mm.Bez złośliwości - jeśli określasz się jako ammo-master" to tego typu zagadnienia sa podstawą. Nie mieszajmy niepotrzebnie kilku różnych systemów w te dyskusję
Pytanie
pajakt
88 - rok
GR - Georg Roth
To jasne, ale co to za półksiężyc???
Dodam, że łuska pochodzi z austro-węgierskich umocnień w okolicach Krakowa.
40 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.