Skocz do zawartości

Krzyż

rudy992

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno jak jechałem do znajomego zainteresował mnie bardzo stary dom z czerwonej cegły z motywem krzyża na poddaszu, ten motyw jest głęboki mniej więcej na grubość cegły. A moje pytanie brzmi tak - w jakich czasach w budownictwie używano takich wzorów przy budowie domu. Niestety od znajomych nie mogłem się dowiedzieć ile ten dom ma lat ponieważ nie wiedzieli.

Napisano
Pewnie i do dziś się używa - to bardzo popularny motyw w budownictwie wiejskim, tak na oko od czasu gdy zaczęto je z cegły uprawiać, czyli od XIX wieku.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
czyli dokładniej nie da się stwierdzić jak stary jest ten dom mając tylko tą informacje?? szkoda... Spróbuje się jakoś sam dowiedzieć :)
Napisano
hehe, oki napisze. Wiem już że ten dom został zbudowany przed 1937r, w 37 mój dziadek kupował w tej samej wsi ziemie to ten dom już stał.
Napisano
piotrek_k musisz jeszcze trochę poczekać bo gościa nie mogę złapać, ale jeśli chcesz to mogę wrzucić fotki domu na forum bo przejazdem zrobiłem parę zdjęć
  • 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie