Karolina21 Napisano 23 Luty 2008 Autor Share Napisano 23 Luty 2008 Jestem z wadowic,a dom w Lekawicy nalezy teraz do mojego taty i jego siostr...po smierci babci Krysi ktora zmarla jakis czas temu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolina21 Napisano 23 Luty 2008 Autor Share Napisano 23 Luty 2008 W strone Zagorza,takiej miejscowości za Łekawicą.Nie wiem czy znasz te rejony ale to jest na samym dole za cmentarzem-przejezdza sie przez taki nie wielki strumyczek i 2 dom.Przed druga wojna byla tam szkola... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 24 Luty 2008 Share Napisano 24 Luty 2008 to już z mapy kojarzę gdzie to jest. tam jeszcze nie byłem, zwiedzałem tylko rejon miedzy Łękawicą a Barwałdem.do CONRADO: interesuję się ogólnie, a ostatnio najwięcej i konfederacja, i 1945, no i szukam gdzie pod Kalwarią (+/-) spadł Bf109 w 1944... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CONRADO Napisano 26 Luty 2008 Share Napisano 26 Luty 2008 Powiem krotko-raczej zle trafiles-45 w naszych rejonach to raczej lekkie potyczki i ciezko cokolwiek trafic konfederacja to tak samo pomowienie-niby wielka bitwa a po dotarciu do dokladniejszych opracowan okazuje sie ze poprostu zwiali z pola walki.O samolociku nic nie slyszalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 26 Luty 2008 Share Napisano 26 Luty 2008 CONRADO trochę rozwieję Twoje wątpliwości.co do konfederacji zgadzam się że były tylko małe potyczki i że w zasadniczej" bitwie 23 V 1771 r. całe prawe skrzydło, a za nim centrum dało dyla. straty konfederatów szacowane na 300 uważam za znacznie przesadzone. ale faktem jest tez że Lanckorona (twierdza) nie została nigdy przez Rosjan zdobyta i biorąc pod uwagę zachowane ślady terenowe - szańce itp. jest to największa twierdza konfederacka w kraju. małych potyczek musiało być dużo,. skoro wiadomo miejscach, gdzie są po górach mogiły konfederatów tudzież moskali.co do 1945 to też nie nazwałbym tego potyczkami - była 1-2-dniowa rąbanka na linii umocnień niemieckich Barwałd - Stanisław G. - Brzeźnica (pod Stanisławem zginął dowódca sowieckiej 140 DP). Niemcy byli słabsi na południu i tam ruscy się przedarli w dol. Skawy z czego wyszły fajne walki manewrowe. O Maków i Suchą tygodniowa (22-29 I) rąbanka z użyciem lotnictwa oby stron. okolice Łękawicy, Dąbrówki i Barwałdu bombardowane przez sowietów + walki powietrzne. a to już zasługuje na uwagę.o bf109 wiadomo tyle ze został strącony przez amerykanów podczas nalotu na Trzebinię i Blachownię. spadł gdzieś koło kalwarii, znany jest numer serii, pilot, jednostka, nie ma tylko samolotu. niektóre źródła wskazują okolice bliżej zatora, inne - za pod zatorem spadł jeszcze jeden Bf.przepraszam Karolinę21 za zaśmiecanie wątku o wujku taty ale musiałem wyjaśnić o co mi chodzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolina21 Napisano 27 Luty 2008 Autor Share Napisano 27 Luty 2008 Nie ma problemu:)dzieki za zdjecia i informacje.Ciesze sie ze ludzie pamietaja i interesuja sie tym.Pozdrawiam cieplutko i dziekuje jeszcze raz.Ps.Ksiazki juz zamowilam takze do pierwszej z nich napewno ustosunkuje sie tak jak mi pisales... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CONRADO Napisano 28 Luty 2008 Share Napisano 28 Luty 2008 Piters-zaklikaj na gg-5776510 to sobie pogadamy zeby tu nie smiecic.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianZ Napisano 29 Czerwiec 2017 Share Napisano 29 Czerwiec 2017 Pani Karolino prosze o kontakt w sprawie Porucznika Mieczyslawa Wadolnego. Moj mail: krystian1982(at)wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.