Skocz do zawartości

Mściciel"

Karolina21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję informacji na temat brata mojej babci Mieczysława Wądolnego.Jakiekolwiek informacje prosze przesyłać na moja poczte.Karolina.
Napisano
witam,
czy nie chodzi o żołnierza Podziemia Niepodległościowego ? Krakowski oddział IPN wydał kilka lat temu o nim książkę.
Napisano
Jesli chodzi o Msciciela czyli Mieczyslawa Wadolnego dosc sporo informacji o nim jest zawarte w ksiazce Stanislawa Walacha ptSwiadectwo tamtym dniom"Ksiazka z roku 1974.Jest caly dzial Gdy nad Skawa grasowal Msciciel".Ksiazke mam i troche interesowalem sie ta sprawa bo to moj region.Sluze informacja pod gg-5776510
PS
Slyszalem jeszcze o ksiazce ptGdy nad Skawa grasowal Msciciel", ale niestety nie udalo mi sie jej zdobyc.
Napisano
O książce dowiedziałam sie troche pozno,ciezko ja teraz dostac...moja babcia Krystyna Świątkowska a z panienskiego Wądolna bardzo malo mowila o swoim bracie...ciezko bylo cokolwiek od niej sie dowiedziec.Nie wiem dlaczego ale u nas w rodzinie jego temat nikt nie poruszal a wrecz to byl temat tabu.Generalnie poszukuje zdjec jego poniewaz buduje drzewo genealogiczne mojej rodziny a moja babcia spalila jego zdjecia a przynajmniej tak mowila,poniewaz zmarla nie dawno...
Napisano
Niestety w ksiazce tej zdjecia dziadka nie ma-pelno ubekow i innych patafianow.Nie ma sie co dziwic bo ksiazka wydana w czasach glebokiej komuny i propaganda robi swoje.Mysle ze ciezko bedzie znalezc fotke Twojego dziadka bo na pewno bylo ich malo a ile przetrwalo do dzisiejszych czasow tez trudno powiedziec.Ksiazka mysle ze warto ja przeczytac ale trzeba patrzec na niektore rzeczy z przymrozeniem oka bo wiadomo jak to bylo.Jesli chcialabys ksiazke kupic to popilnuj na allegro-ostatnio za 15 zl poszla.
Napisano
Probowalam znalezc w internecie cokolwiek,ale...ksiazke zamowilam bede musiala jakos skanowac zdjecie na kompa...a ksiazka sie napewno przyda w domu bo przeciez jakby nie bylo to rodzina.Wiele ciekawych rzeczy sie dowiedzialam.Wlasnie siostrzeniec Wadolnego czyli moj tata z prostowal mi artykul ktory przed chwila czytalam na tematobdzierania ludzi ze skory"przez ludzi Wadolnego.Troche na wymyslali,az do przesady...
Napisano
To trzeba brac pod uwage ze w ksiazce jest nawymyslane bo to komunistyczna wersja tych wydarzen-ogolny zarys jest dobry ale szczegoly sa przeklamane i ogolnie wszystko robione po to by ukazac w zlym swietle partyzantow ktorzy nie zlozyli broni i postanowili walczyc o wolnosc...
Napisano
Zdaję sobie z tego sprawe i jest to dla mnie oczywiste,ale w ostatniej ksiazce podobno ukazane jest tak jakbyz prostowanie"poprzednich ksiazek napisane przez niejaka Ptak...ktora opisuje w swojej ksiazce swoje male sledztwo na ten temat.wyszly 2 te ksiazki chyba Korkucia i 2czesc kontynuacja ww.Ptak
Napisano
Zapamietalam jedna rzecz ktora opowiedziala mi babcia,jak wlasnie Wądolny jej brat zakopal ja w gnoju,dlatego za chciala wydac miejce jego pobytu...
Napisano
o zamówienie której książki chodzi?
1) S. Wałacha Swiadectwo tamtym dniom" to zakłamany ubecki knot i ostrzegam że będą tam same straszne rzeczy nt. Mściciela"
2) Apolonii Ptak i Macieja Korkucia Żołnierze porucznika Wądolnego" - współautorstwo, próba połączenia relacji świadków i dokumentów z IPN, wyd. w 2001
Napisano
tak
powiększenie na okładce jest z tego małego, zdjęcia w środku nie są opisane ale na okładce tak - pochodzą ze zbiorów Jana Kukuły (zapewne to partyzanckie) i Danuty Suchorowskiej
Napisano

jest jeszcze takie. innych zdjęć Mściciela" (poza powiększeniem fragmentu) już nie ma. Są za to innych partyzantów i trochę dokumentów.
pozdr

Napisano
Wyglada mi na zdjęcie zrobione na drodze prowadzacej do ich rodzinnego domu w Łękawicy...mam wlasnie podobne w domu jak babcia stoi w tym samym miejcu tylko sama...
Napisano
proponuję zdobyć do rodzinnej biblioteczki obie książki i sobie porównać. o ile pamiętam autorzy drugiej demaskują np. jak Wałach przeinacza okoliczności śmierci Mściciela". o babci też coś jest.
sam słyszałem jakoby partyzanci Mściciela" ołupili ze skóry gościa w Stryszowie. jako że byli śmiertelnym zagrożeniem dla wadowicko-kalwaryjskiej lewicy, pewnie wnet mówionoby, że uprawiali kanibalizm...
gdyby były potrzebne jakieś informacje z książki IPN przy trudności w jej zdobyciu, służę w wolnej chwili (wałacha nie mam).
pozdr
Napisano
Jesli chodzi o ksiazke ptswiadectwo tamtym dniom" to ja posiadam ale niestety nie jest ona na zbyciu.Trzeba przypilnowac na allegro-czasem sie trafia.Jednak tak jak juz wspominalem trzeba ta ksiazke czytac z odpowiednia poprawka na komunistyczne pierdoly ktore tam sa wypisywane.Pytanie z ciekawosci skad jestes?
Napisano
rozumiem że pytanie do kol. Karoliny21.
natomiast ja - Pcim, ale mam dość szeroki zasięg oddziaływania ;)
można prosić o namiary na twój teren, kol. CONRADO? mnie interesuje tamta okolica też z innych powodów.
zgadzam się natomiast z twoją oceną wałacha, ja robiłem dokładnie tak samo jak to czytałem naście lat temu - są daty, są pewne fakty, reszta to propaganda sukcesu UB. niestety niektóre przekręty są przemycone nieudolnie, a inne tak, że nie zwykły czytelnik nie dostrzeże - to uwaga ogólna do tego typu książek, gdyż nie mam teraz wałacha przed oczami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie