Karolina21 Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 Poszukuję informacji na temat brata mojej babci Mieczysława Wądolnego.Jakiekolwiek informacje prosze przesyłać na moja poczte.Karolina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek64 Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 witam, czy nie chodzi o żołnierza Podziemia Niepodległościowego ? Krakowski oddział IPN wydał kilka lat temu o nim książkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CONRADO Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 Jesli chodzi o Msciciela czyli Mieczyslawa Wadolnego dosc sporo informacji o nim jest zawarte w ksiazce Stanislawa Walacha ptSwiadectwo tamtym dniom"Ksiazka z roku 1974.Jest caly dzial Gdy nad Skawa grasowal Msciciel".Ksiazke mam i troche interesowalem sie ta sprawa bo to moj region.Sluze informacja pod gg-5776510PSSlyszalem jeszcze o ksiazce ptGdy nad Skawa grasowal Msciciel", ale niestety nie udalo mi sie jej zdobyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolina21 Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 O książce dowiedziałam sie troche pozno,ciezko ja teraz dostac...moja babcia Krystyna Świątkowska a z panienskiego Wądolna bardzo malo mowila o swoim bracie...ciezko bylo cokolwiek od niej sie dowiedziec.Nie wiem dlaczego ale u nas w rodzinie jego temat nikt nie poruszal a wrecz to byl temat tabu.Generalnie poszukuje zdjec jego poniewaz buduje drzewo genealogiczne mojej rodziny a moja babcia spalila jego zdjecia a przynajmniej tak mowila,poniewaz zmarla nie dawno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CONRADO Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 Niestety w ksiazce tej zdjecia dziadka nie ma-pelno ubekow i innych patafianow.Nie ma sie co dziwic bo ksiazka wydana w czasach glebokiej komuny i propaganda robi swoje.Mysle ze ciezko bedzie znalezc fotke Twojego dziadka bo na pewno bylo ich malo a ile przetrwalo do dzisiejszych czasow tez trudno powiedziec.Ksiazka mysle ze warto ja przeczytac ale trzeba patrzec na niektore rzeczy z przymrozeniem oka bo wiadomo jak to bylo.Jesli chcialabys ksiazke kupic to popilnuj na allegro-ostatnio za 15 zl poszla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolina21 Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 Probowalam znalezc w internecie cokolwiek,ale...ksiazke zamowilam bede musiala jakos skanowac zdjecie na kompa...a ksiazka sie napewno przyda w domu bo przeciez jakby nie bylo to rodzina.Wiele ciekawych rzeczy sie dowiedzialam.Wlasnie siostrzeniec Wadolnego czyli moj tata z prostowal mi artykul ktory przed chwila czytalam na tematobdzierania ludzi ze skory"przez ludzi Wadolnego.Troche na wymyslali,az do przesady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CONRADO Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 To trzeba brac pod uwage ze w ksiazce jest nawymyslane bo to komunistyczna wersja tych wydarzen-ogolny zarys jest dobry ale szczegoly sa przeklamane i ogolnie wszystko robione po to by ukazac w zlym swietle partyzantow ktorzy nie zlozyli broni i postanowili walczyc o wolnosc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolina21 Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 Zdaję sobie z tego sprawe i jest to dla mnie oczywiste,ale w ostatniej ksiazce podobno ukazane jest tak jakbyz prostowanie"poprzednich ksiazek napisane przez niejaka Ptak...ktora opisuje w swojej ksiazce swoje male sledztwo na ten temat.wyszly 2 te ksiazki chyba Korkucia i 2czesc kontynuacja ww.Ptak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolina21 Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 Zapamietalam jedna rzecz ktora opowiedziala mi babcia,jak wlasnie Wądolny jej brat zakopal ja w gnoju,dlatego za chciala wydac miejce jego pobytu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 o zamówienie której książki chodzi?1) S. Wałacha Swiadectwo tamtym dniom" to zakłamany ubecki knot i ostrzegam że będą tam same straszne rzeczy nt. Mściciela"2) Apolonii Ptak i Macieja Korkucia Żołnierze porucznika Wądolnego" - współautorstwo, próba połączenia relacji świadków i dokumentów z IPN, wyd. w 2001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 okładka książki IPN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 ...i zdjęcie M. Wądolnego w niej zawarte. Pani obok w kapeluszu to wg opisu siostra Krystyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolina21 Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 to jest z tej ksiazki to zdjecie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 takpowiększenie na okładce jest z tego małego, zdjęcia w środku nie są opisane ale na okładce tak - pochodzą ze zbiorów Jana Kukuły (zapewne to partyzanckie) i Danuty Suchorowskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolina21 Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 Chcialabym wlasnie ta ksiazke swiadectwo tamtym dniom" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolina21 Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 wysoki facet,tata wlasnie mowil ze mial ponad 2 metry...tak ta obok to babcia-Krystyna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 jest jeszcze takie. innych zdjęć Mściciela" (poza powiększeniem fragmentu) już nie ma. Są za to innych partyzantów i trochę dokumentów.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolina21 Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 Wyglada mi na zdjęcie zrobione na drodze prowadzacej do ich rodzinnego domu w Łękawicy...mam wlasnie podobne w domu jak babcia stoi w tym samym miejcu tylko sama... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolina21 Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 mam jeszcze jedno pytanko,dostane ta ksiazke na alegro???czy raczej ciezko mi bedzie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 podejrzewam ze raczej ciężko (z IPN). wałach pojawia się od czasu do czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 proponuję zdobyć do rodzinnej biblioteczki obie książki i sobie porównać. o ile pamiętam autorzy drugiej demaskują np. jak Wałach przeinacza okoliczności śmierci Mściciela". o babci też coś jest.sam słyszałem jakoby partyzanci Mściciela" ołupili ze skóry gościa w Stryszowie. jako że byli śmiertelnym zagrożeniem dla wadowicko-kalwaryjskiej lewicy, pewnie wnet mówionoby, że uprawiali kanibalizm...gdyby były potrzebne jakieś informacje z książki IPN przy trudności w jej zdobyciu, służę w wolnej chwili (wałacha nie mam). pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CONRADO Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 Jesli chodzi o ksiazke ptswiadectwo tamtym dniom" to ja posiadam ale niestety nie jest ona na zbyciu.Trzeba przypilnowac na allegro-czasem sie trafia.Jednak tak jak juz wspominalem trzeba ta ksiazke czytac z odpowiednia poprawka na komunistyczne pierdoly ktore tam sa wypisywane.Pytanie z ciekawosci skad jestes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 rozumiem że pytanie do kol. Karoliny21.natomiast ja - Pcim, ale mam dość szeroki zasięg oddziaływania ;)można prosić o namiary na twój teren, kol. CONRADO? mnie interesuje tamta okolica też z innych powodów.zgadzam się natomiast z twoją oceną wałacha, ja robiłem dokładnie tak samo jak to czytałem naście lat temu - są daty, są pewne fakty, reszta to propaganda sukcesu UB. niestety niektóre przekręty są przemycone nieudolnie, a inne tak, że nie zwykły czytelnik nie dostrzeże - to uwaga ogólna do tego typu książek, gdyż nie mam teraz wałacha przed oczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 ...i pytanie do Karoliny21: do domu rodzinnego tzn. która część Łękawicy to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CONRADO Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 Jesli chodzi o mnie to jestem z Wadowic.Z jakich powodow interesuje Cie ta okolica?Konfederacja Barska czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.