Skocz do zawartości
  • 0

Płyta pancerna - prawdziwa

Zwierzak

Pytanie

Napisano

Witam!
Szukając zieleniatek znalazłem w lesie coś takiego. Obok trafiają się ogniwa od niemieckiej III lub IV. Nie mogę zidentyfikować o który typ chodzi.
Wymiary około 70cm, grubość około 4 cm. Po jednej stronie ślady rozerwanych spawów dookoła płyty. Jak widać kawałka brakuje, pewnie pofrunął gdzieś dalej :-)
Może ktoś rozpozna tę płytę...
Mnie sie wydaje że powinno to byc cos związanego z układem jezdnym, sądząc po otworze, może na wyprowadzenie napędu, bo tak ładnie otworek wytoczony...

Pozdrawiam!

Zwierzak

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Świetna strona!
Jotes - wielkie dzięki! Okazuje się że mam do kompletu też drugą część tego włazu, tę mniejszą klapę. Do tej pory nie wiedziałem co to za kawał stali. Teraz wszystko jasne!

Pozdrawiam!

Zwierzak
Napisano

Witam!
Szukając zieleniatek znalazłem w lesie coś takiego. Obok trafiają się ogniwa od niemieckiej III lub IV. Nie mogę zidentyfikować o który typ chodzi.
Wymiary około 70cm, grubość około 4 cm. Po jednej stronie ślady rozerwanych spawów dookoła płyty. Jak widać kawałka brakuje, pewnie pofrunął gdzieś dalej :-)
Może ktoś rozpozna tę płytę...
Mnie sie wydaje że powinno to byc cos związanego z układem jezdnym, sądząc po otworze, może na wyprowadzenie napędu, bo tak ładnie otworek wytoczony...

Pozdrawiam!

Zwierzak

Napisano
Eeee!!!! Panowie!!!

Co jak co ale na właz to to nie wygląda (brak śladów po zawiasach). No chyba że były na odłamanym kawałku. No cóż, dalej szukam informacji...

Pozdrawiam!

Zwierzak
Napisano
Ślady po dwóch przyspawanych zawiasach powinny być po lewej stronie otworu (patrząc na zdjęcie).
Nie wiem w jakim stanie jest ta płyta, ale na zdjeciu mało co widać :-(

Pzdr,

jotes
Napisano
O, TAK!!! Patrzyłem na to zdjecie od dłuższego czasu i nie mogłem sobie przypomnieć, gdzie to widziałem :-))))
Napisano
A tak przy okazji: sporo pancernych fantów, które przewija się przez to forum i nie tylko, ląduje potem na e-bay'u. Nie mówię, żeby tego nie robić, ale z głową. Bo najczęściej dostajecie od pośrednika mniej niż 10% ceny końcowej :-(((( Więc lepiej trochę zainwestować i sprzedać to samemu.

Pzdr,

jotes
Napisano
Jeszcze raz ponawiam prośbę o identyfikację znaleziska.
W grę wchodzą oczywiście oprócz III i IV jeszcze działa pancerne na ich podwoziach. Sądząc po tym co było dookoła, to coś miało działo kal. około 75mm :-)
Pozdrawiam!

Zwierzak

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie