Widd39 Napisano 15 Luty 2008 Autor Napisano 15 Luty 2008 Poruszałem w dziale identyfikacja,ale nikt tam chyba z Was nie zagląda.Otrzymałem od jednej z korporacji studenckich takie zdjęcie. Jest to fragment wykadrowany. Na zdjęciu Oddział tej korporacji przed wyruszeniem na poligon w 1926 roku. W środku stoji por.Szayna (założyciel poznańskiej MW :). Zdjęcie z 1926 roku i pozostawał on porucznikiem rezerwy. Wszyscy to korporanci. Moje pytania to:- Czy ktoś potrafi zidentyfikować wzory mundurów? Czy to kurtka oficerska wz.19? Jaką kurtkę w takim razie ma chłopak obok niego, po prawej stronie?- Czy to miękkie rogatywki wz.19? Na pewno to nie dekle korporacyjne.- Co to za poziome belki na lewej piersi? Szayna ma III, a student obok ma II. Znajdujący się poza kadrem, po lewej strony Szeyny na I. - Czy ktoś zna zasady na jakich wydano im broń? Ogółem oddział uzbrojony w 2 Maximy oraz kb Mosin wz.91. Z czym się wcześniej nie spotkałem, broń wydano bez udziału żołnierza zawodowego. Zwykle taki się na zdjęciach z P.W. znajduje. W tym przypadku to porucznik rezerwy.
Berlin Napisano 16 Luty 2008 Napisano 16 Luty 2008 ad1- kurtki wyglądają na tzw. frencze?ad2- tak to miękka rogatywka wz.19
Widd39 Napisano 16 Luty 2008 Autor Napisano 16 Luty 2008 A frencze" to typ kurtki, czy wskazuje też na pochodzenie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.