Skocz do zawartości
  • 0

Czy to dzwonek? Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym?

elpas

Pytanie

Napisano

Witam, kiedyś na polu wyskoczył spod szpadla mi ten ołowiany dzwonek. Twierdzę, że to jakiś dzwoneczek, bo ma otwory na serce w środku i kształtem też przypamina tenże przedmiot... Chociaż ołowowiany dzwonek?? Może takie dzwonki miały kiedyś krowy na polach? Na dole dzwonka widoczne są podobizny głów zwierząt... Może zgubiła go jakaś mućka???

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zgadzam sie z przedmowcami, to nie jest chyba dzwonek
Zwykle rekojesc dzwonkow jest osobna czescia polaczona z kielichem, w innym przypadku dlon tlumilaby dzwiek (tak mi sie wydaje). Na fotce nie widze sladow po ewentualnej raczce. A nie jest to takie cus" do gaszenia swieczek?
Pozdro
Napisano

Witam, kiedyś na polu wyskoczył spod szpadla mi ten ołowiany dzwonek. Twierdzę, że to jakiś dzwoneczek, bo ma otwory na serce w środku i kształtem też przypamina tenże przedmiot... Chociaż ołowowiany dzwonek?? Może takie dzwonki miały kiedyś krowy na polach? Na dole dzwonka widoczne są podobizny głów zwierząt... Może zgubiła go jakaś mućka???

Napisano
A nie cyna? Choć za bardzo skorodowane, jak na cynę.
Pozdrawiam
Napisano
Jeśli to faktycznie ołów to napewno nie jest to dzwonek. Dzonek z ołowiu miałby raczej niezbyt efektowny dzwięk.
A może to jakaś podstawka pod szpulki itp.
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie