Dąbek Napisano 13 Luty 2008 Autor Napisano 13 Luty 2008 Dziśiejsze trafienie-prośba o identyfikację,i z jakiego okresu pochodzi.
HD1940 Napisano 14 Luty 2008 Napisano 14 Luty 2008 Poletek w Polsce dostatek. Podaj w jakim konkretnie polski to trafiłeś.
HD1940 Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 Czyli z okresu zaborów, lata tuż przed lub okres I wojny światowej. Gratuluję ciekawego fantu.
HD1940 Napisano 14 Luty 2008 Napisano 14 Luty 2008 Datowanie tego krzyża jest trudne bez podania informacji gdzie go znalazłeś. Równie dobrze może to być XIX wiek jak i lata 20-30 XX w. Krzyże mosiężne mają tę właściwość, że robi się je dalej w oparciu o te same formy i dla tego dokładne datowanie możliwe jest na podstawie analizy stopu, stopnia ewentualnych uszkodzeń chemicznych. Sam wygląd może być mylący. Twoje znalezisko to ewidentny oryginał, na co wskazują uszkodzenia (nikt nie będzie postarzał takiego krzyża poprzez jego łamanie). Ja stawiam na lata 80 XIX wieku ale to tylko gdybanie.
Dąbek Napisano 14 Luty 2008 Autor Napisano 14 Luty 2008 Trafiłem krzyżyk na podlaśiu, byłe województwo łomżyńskie
Dąbek Napisano 14 Luty 2008 Autor Napisano 14 Luty 2008 Znalazłem go na poletku ,prawdopodobnie miejsce potyczki z pierwszej wojny.Pozdrawjam
Pytanie
Dąbek
Dziśiejsze trafienie-prośba o identyfikację,i z jakiego okresu pochodzi.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.