Skocz do zawartości
  • 0

Kula armatnia i herb z butelki??

FalkenBurg

Pytanie

Napisano

Wczoraj z kolega wyłowiliśmy kule za pomocą magnesu neodymowego kupionego świeżo na allegro od Pani Flowing1. Myśleliśmy na początku, ze jest to podpucha, ale po godzinie łowienia, natrafiliśmy na ta oto kule, która wazy parę kg.Poza kula wyłowiliśmy widełki od komara, kilof, i pokrywę z napisem woda. I od wczoraj zastanawiamy sie do to faktycznie kula armatnia, choć szczerze w to wątpimy. średnica kuli wynosi 10cm.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja znalazłem dwie takie kule jak ty o takich samych wymiarach i mam co do nich pewne przypuszczenia.
Jeżeli możesz podac na jakim terenie ją znalazłeś to berdzo proszę . Ja znalazłem swoje w woj świętokrzyskim

Napisano
Te kule (bo tak jak u ciebie były ich dwie sztuki)znalazłem województwie zachodniopomorskim 200m od starej nieczynnej cegielni. Złowiłem ją z mostu. Wychodziły jeszcze pociski od maxima albo czegoś podobnego. Były strasznie zżarte.

Niedaleko mostu była mała potyczka w czasie II wojny światowej, ale wtedy chyba z armat strzelano ;) w czasie wojny most został zniszczony, a po wojnie wybudowano nowy, który stoi do tej pory.
Napisano
A na znaczku z butelki pisze LONDON - Londyn i coś mi się to 2X G i symbol po środku z masonerią kojarzy, jako, że Anglia to by się zgadzało :)
Napisano
W butelkach z napisem LONDON sprzedawano w Polsce angielskie piwo w 17 i 18 wieku. Takie butelki z napisem London wytapiano również w polskich hutach leśnych, zwłaszcza na terenie Borów Tucholskich. W trakcie badać archeologicznych w miejscowości Stara Huta koło Osia odkryto mnóstwo takich butelek z 17 wieku. Przypuszcza się, że służyły do dystrybucji fałszowanego angielskiego" piwa. Pozdro.
Napisano

Wczoraj z kolega wyłowiliśmy kule za pomocą magnesu neodymowego kupionego świeżo na allegro od Pani Flowing1. Myśleliśmy na początku, ze jest to podpucha, ale po godzinie łowienia, natrafiliśmy na ta oto kule, która wazy parę kg.Poza kula wyłowiliśmy widełki od komara, kilof, i pokrywę z napisem woda. I od wczoraj zastanawiamy sie do to faktycznie kula armatnia, choć szczerze w to wątpimy. średnica kuli wynosi 10cm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie