Skocz do zawartości

Cmentarz w Prusach

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy chodzi o te Prusy?? Zdjęcie wykonane w 2006r.
Napisano
To pudełko, może być pozostałością po jeńcach, którzy układali tam kostkę na drogach. Drogi w Prusach i Kondratowicach, a potem w kierunku na Łagiewniki układali jeńcy angielscy oraz kilku innych narodowości. Odcinek za Kondratowicami świadczy o ich wyjątkowej staranności. A tak w ogóle to pozdrawiam Karolu !
Napisano
Rozumiem Sharp że pewna niewiasta związana jest z tym terenem a ty się jeszcze zastanawiasz czy do niej dołączyć.Ale sedno,działam około 20 km od was i systematycznie rozszerzam krąg moich wycieczek.Czy mógłbyś mnie wprowadzić w zarys działań wojennych na tamtych terenach.Każda wioseczka czy mieścina ma coś do opowiedzenia a nie wszystko jest opisane w literaturze .
  • 7 months later...
Napisano
Od 2 lat mieszkam w Prusach i intensywnie poszukuję wszelkich informacji o tej wiosce.

Ps1 w czasie sprzatania kupionego domu znalazłem między innymi rękojeść paradnego kordziku SA.

PS2W którym budynku był ten szpital?

3 Jeden z sasiadów wyorał beczkę monet niemieckich - samie niskie nominały.

Po Prusach chodza kosmiczne opowieści o znajdkach" Wojtka Stojaka w pałacu ( to obecny własciciel). :))

W którynm miejscu tych rowów była ziemianka? -

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie