Skocz do zawartości

TWIERDZA GŁOGÓW

LEWY

Rekomendowane odpowiedzi

Miło mi poinformaowac, że w dniu dzisiejszym formalnie zawiązało się Stowarzyszenie Miłośników Głogowskich Fortyfikacji Twierdza Głogów". Celem organizacji jest zajęcie się pozostałościami dawnej nadodrzańskiej fortecy, ich ochrona, rewitalizacja, a także popularyzowanie wiedzy na ten temat. Stowarzyszenie ma zamiar zajmowac się jedynie aspektami militarnymi w historii miasta, celem jest m.in. przeznaczenie kilku zachowanych obiektów na cele turystyczne lub też urządzenie w nich wystaw tematycznych. Inne plany to m.in. powstanie regimentu fortecznego, czyli rekonstrukcja jednego z oddziałów stacjonujacych niegdyś w mieście. Prowadzona bedzie także działalnośc wydawnicza.

Prezesem nowopowstałego stowarzyszenia został jego główny inicjator pan Józef Wilczak. W skład zarządu weszli także Michał Kaczyński, Jarosław Helwig, Piotr Weryszko oraz Przemysław Lewicki. Jeszcze w tym miesiącu zostaną przeprowadzone wszystkie czynności formalne, typu zatwierdzenie statutu, itp.

Stowarzyszenie zamierza także szeroko współpracowac z podobnego typu grupami w Polsce. Na dzisiejszym spotkaniu inauguracyjnym gościem specjalnym był pan Krzysztof Franaszczuk, prezes Towarzystwa Ślężańskiego w Sobótce i człowiek, którego naprawdę nie trzeba przedstawiac. Celem jego wizyty było stworzenie platformy do współpracy między obiema grupami. Były pokazy umundurowania, musztry, broni oraz strzelania. Pan Franaszczuk zaoferował daleko idącą pomoc przy tworzeniu oddziału wojskowego. Takie samo zobowiązanie złożył również zaproszony pan Marek Baraniak, dowódca garnizonu głogowskiego.

Jesli ktoś ma jakieś pomysły, chce się zapisac albo pomóc, bardzo proszę o kontakt.

LEWY

BRAVO !!! bylem w Głogowie jako smarkacz w 1979-80 roku--pamiętam tylko zarośnięte chaszcze-poprzecinane brukiem z krawężnikami i gulikami ściekowymi--zniszczone dwa kościoły--byłem też w Głogowie rok temu---KOPARA MI OPADŁA NA WIDOK ZMIAN JAKIE POWSTAJĄ---SZOK!!!podobnie jest z Kołobrzegiem-starówką--

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie