Skocz do zawartości

Obsługa kb ppanc 35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie czy znane są dane personalne obsługi tego karabinu? Jednostki w których był użyty? W jednym z numerów Fokusa przeczytałem, że początkowo do obsługi wyszkolonych było 13 osób! Czy fragment opisu Karabiny maszynowe otworzyły ogień z całej mocy, a 4 lufy rusznic przeciwpancernych czekały zbliżenia się czołgów na najbliższą odległość..." z całą pewnością zaświadcza o użyciu tej broni?
Napisano
Jejku. Nie czerp nigdy wiedzy historycznej z Fokusa!!!, bo to śmiech na sali...
Tak karabiny były użyte. Nie to nie rusznica, a karabin. Nie, nie 13 osób, a o wieeeeeeele więcej. Poza tym przeszkolenie strzelca to kilka - kilkanaście minut, bo strzelało się tak jak ze zwykłego karabinu.

3 strzelców wyborowych z każdej kompanii strzeleckiej i szwadronu kawalerii, 1 rusznikarza (zbrojmistrza bez pomocników), dowódców kompanii i szwadronów, dowódców baonów, dowódców pułków piechoty i kawalerii i I zastępców dowódców pułków. Na strzelaniu mogą być obecni dowódcy dywizji piechoty i brygad kawalerii oraz dowódcy OK według ich uznania."

Na początek poczytaj tutaj:

http://www.iirp.prv.pl/piechota/karabiny/ur/departament_piechoty_karabiny_ur.html
Napisano
Dzięki bardzo. Nie lubię niedociągnięć i uważam,że trzeba szukać właściwej odpowiedzi. Zastanawiałem się tylko skąd ta liczba 13 (początkowo) do ponad 5500 karabinów.

Swoją wiedzę czerpię w większości literatury i opowieści. Skupiam się przeważnie na jednym rejonie działania. Ale czasami dobrze jest poczytać trochę ciekawostek. (choć nie zawsze prawdziwe)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie