hanuszczak Napisano 5 Luty 2008 Autor Napisano 5 Luty 2008 Witam!Mam pytanie w zwjązku z hełmami niemieckimi.Nie wiem jakich wzorów hełmów używał wehrmacht...I pojawiaja się też proźba o nr farby RAL lub farby modelarskiej(najlepiej pactra),i czy te hełmy były matowe czy pół matowe??
lina_90 Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 Głównie to M35,M40 i M42. Trafiały się również M16. Nie wymieniam tu np: gladiatorów itd..bo to już nie wh choć i pewnie tych używali.
hanuszczak Napisano 5 Luty 2008 Autor Napisano 5 Luty 2008 Jakie kalki mogą byc na heł wertmachtu??tylko takie jak sa na fotce??
der_bartosz Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 Hanuszczak te tematy na temat farby, kalek już tyle były razy poruszane poszukaj sobie w ostatnich postach jest nawet o tym wzmianka, wystarczy 5 minut twojego zaangażowania i po kłopocie, zawsze jak masz jakiś problem to od razu zadajesz pytanie poszukaj sobie pierw
der_bartosz Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 jeśli chodzi o kalki to tak, te co na fotce, z jednym detalem albo z dwoma, Korol w RAL-u 6006 albo 7009 jest to feldgrau, tak jak kolega pisał z tymi hełmami jakie były używane to wszystko się zgadza
hanuszczak Napisano 5 Luty 2008 Autor Napisano 5 Luty 2008 a podkład?jakiego oloru?Farba na hełmie była pół matowa czy matowa?
lina_90 Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 Niekoniecznie musi być podkład. Możesz dać 2 ciękie warstwy farby i też będzie dobrze. Odnośnie emblematów to zależy z jakimi klimatami chcesz żeby się ten hełmik wiązał. Wiadomo front wschodni no to 1 kalka bo raz ,że kolor czerwony rzucał się w oczy toteż był priorytetowym celem dla snajpera i ogólnie był bardziej widoczny i dlatego większość żołnierzy poprostu je zacierała no a 2 ,że od 1943 roku był już stosowany tylko jeden emblemat.Najlepiej by było gdybyś wrzucił zdjęcia hełmu który chcesz odremontować byłoby znacznie łatwiej Ci pomóc.pzdr.
hanuszczak Napisano 5 Luty 2008 Autor Napisano 5 Luty 2008 wjęc po 42 roku była jedna kalka..jaka?ta wrona?
hanuszczak Napisano 5 Luty 2008 Autor Napisano 5 Luty 2008 jeszcze jednop pytanie...;]http://allegro.pl/item307817309_kalkomanie_na_helm_niska_cena_wysylka_gratis.html mam pytanie co do kąpletu nr 55...w jakich malowaniach były hełmy z takimi kalkami??prosze o foty i o nr farb ral
der_bartosz Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 hanuszczak z tego co pamiętam to ty miałeś budować replikę kałacha, nie mylę się
lina_90 Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 nie po 42 tylko po 43 była tylko ta wrona. No a jak postępy z kałaszem?pzdr.
hanuszczak Napisano 6 Luty 2008 Autor Napisano 6 Luty 2008 http://allegro.pl/item307817309_kalkomanie_na_helm_niska_cena_wysylka_gratis.html mam pytanie co do kąpletu nr 55...w jakich malowaniach były hełmy z takimi kalkami??prosze o foty i o nr farb ral
hanuszczak Napisano 6 Luty 2008 Autor Napisano 6 Luty 2008 witam ponownie!!!Mam pytanie czy taka farbka moze wyc na hełm niemiecki?Jezeli nie to prosze o podpowiedz z czym wymjeszac i z jakim kolorem...
hanuszczak Napisano 6 Luty 2008 Autor Napisano 6 Luty 2008 przepraszam za jakość zdjęc(farba w słoiczku)
hanuszczak Napisano 6 Luty 2008 Autor Napisano 6 Luty 2008 lepszych fot nie mam poniewaz strzasznie sie swiatło odbija...Czy ta farba moze byc na hełm wertmachtu czy na serio wygląda jak afrika korps???
der_bartosz Napisano 6 Luty 2008 Napisano 6 Luty 2008 Zakładasz dwa wątki, prowadzisz te dyskusje do jakiegoś durnego celu, ile ty masz lat? te tematy tyle razy były poruszane, że szkoda gadać przeglądnij sobie forum, jeśli chodzi o hełmy niemieckie to jest chyba najbardziej popularny temat w tym dziale, robisz tutaj bałagan a twoje posty są na strasznie niskim poziomie o błędach ortograficznych nie będę wspominał, masz strasznie duży zapał do wszystkiego, ale co z tego wychodzi...? raczej nic. BARDZO BYM PROSIŁ ADMINISTRATORA O WPROWADZENIE ŁADU I PORZĄDKU, ŻEBY TEN DZIAŁ NIE ZSZEDŁ ZA PRZEPROSZENIEM NA PSY
Cyrograf15 Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Der- bartosz spokojnie! Bardziej eksplatowany wątek od hełmowego to elektroliza. ;)Wojtek
der_bartosz Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 Dzięki Wojtku za odzew w sprawie jednego z forumowiczów,a jeśli chodzi o elektrolizę to w sumie masz racje ;) ale hełmy to drugi temat w kolejce
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.