Skocz do zawartości
  • 0

Carskie klamry marynarskie

AKCarski

Pytanie

Napisano
Witam odkrywców,

Chciałbym się dowiedzieć jaka jest Wasza opinia na temat carskich klamr marynarskich (orzeł na skrzyżowanych kotwicach). Co jakiś czas pojawiają się ona na alledrogo ale spotkałem się z opiniami że ... takich klamr wogóle nie było - tylko że są wytworami specjalistów od kopiowania militariów. Szukałem fotografii żołnierzy carskich z takimi klamrami ale nic nie znalazłem. Może ktoś ma takie zdjęcie lub dostęp do jakiś regulaminów???

Sam nie wiem o tym wszystkim myśleć - na www.pugoviza.ru jest kilka takich sprzączek ale czy to na 100% orginały???

Bardzo dziękują za wszelkie wskazówki.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam odkrywców,

Chciałbym się dowiedzieć jaka jest Wasza opinia na temat carskich klamr marynarskich (orzeł na skrzyżowanych kotwicach). Co jakiś czas pojawiają się ona na alledrogo ale spotkałem się z opiniami że ... takich klamr wogóle nie było - tylko że są wytworami specjalistów od kopiowania militariów. Szukałem fotografii żołnierzy carskich z takimi klamrami ale nic nie znalazłem. Może ktoś ma takie zdjęcie lub dostęp do jakiś regulaminów???

Sam nie wiem o tym wszystkim myśleć - na www.pugoviza.ru jest kilka takich sprzączek ale czy to na 100% orginały???

Bardzo dziękują za wszelkie wskazówki.
Napisano
Oczywiście, że były. Wytworem fantazji i tzw. collctors's legend" jest carska klamra kawalerii - orzeł na lancach. Mam w kolekcji od kilku lat klamrę carskiej marynarki i na 99% jestem przekonany, że jest to ryginał (bo na 100% to podobno tylko wiadomo, że Kopernik nie żyje, o Elvisie już różnie mówią:-)
Napisano

Na razie mogę wrzucić tylko taką fotkę, lepsze foto wieczorem. Zgrubienie w lewym dolnym rogu to efekt dość prymitywnej naprawy jednej z poprzeczek.

Napisano
Klamry marynarskie były używane w armii carskiej. Widziałem kilka w prywatnych kolekcjach i były to klamry wykopane, ale niestety nie wiem w jakim rejonie.Sam też posiadam klamerkę ale jest to stan szufladowy. Widziałem równierz na Mołotoku kilka aukcji z takimi klamerkami i były to klamry wykopane, przetarte ze starą patyną. Większośc klamerek ma dwa zaczepy z tyłu.
Napisano
Dzięki za zainteresowanie,

Znaczy że na 99,9% carskie klamry marynarskie istniały. Na 100% bylibyśmy pewni gdyby ktoś zamieścił fotografię z epoki. Osobiście też skłaniam się ku temu że klamry nie są tylko współczesnymi falsami. Swoją drogą czy używali ich tylko marynarze na statkach czy również jakieś inne oddziały tj. obrona wybrzeża (było coś takigo przed 1914r???) czy zapezbieczenie techniczne floty?

Danieloff - jak będziesz miał lepszą fotkę to wrzucaj.
Napisano
OK, wrzucę. W którymś z numerów Odkrywcy" był artykuł Damiana Czerniewicza o carskich klamrach (był cały cykl). Wydaje mi się, że było tam zdjęcie carskiego matrosa z klamra na mundurze. Czerniewicz określał ten typ klamry jako klamrę przeznaczoną dla marynarzy floty pełnomorskiej i jednostek związanych z flotą". Powoływał się na jakieś teksty źródłowe z carskich regulaminów. W sumie Pan Czerniewicz jest w kwestiach carskich autorem wiarygodnym, może poza rozróżnianiem ogonków orłów na klamrach piechoty i określaniem, które ogonki były typowe dla jednostek gwardii:-) (pamiętacie ten artykuł?) Widziałem też fotkę carskiego kadeta szkoły marynarki z klamrą z półsłońcem i orłem na kotwicach, a więc i takie były.
Napisano

Zgodnie z obietnicą - klamerka carskiej marynarki z mojej kolekcji. Tak, jak pisałem wyżej - na 99% uważam, że jest oryginalna. Mam ją w kolekcji od 4 lat, odkupiłem ją z kolekcji kolegi, który miał ją od ok. 5 lat i po moich wielu namowach zgodził się sprzedać mi dubleta. On z kolei kupił ją od obywatela byłego ZSRR. Pytanie - czy 9 lat temu mogli już robić kopie?

Napisano

Zainteresowanych tematem carskich klamer, nie tylko marynarskich, odsyłam do numeru Odkrywcy z maja 2006 r. i do cyklu artukułów Damiana Czerniewicza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie