steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 W dniu dzisiejszym pobudzony opowiadaniami kolegi udałem się z nim na wyprawę plenerową. Podobno w okolicach wsi Popice ma się znajdować jakiś opuszczony bunkier z II wojny światowej. Roztopy utrudniają penetrację terenu, ale zaintrygowała nas pewna górka na polu, która po bliższym sprawdzeniu okazałą się faktycznie obiektem podziemnym, wprawdzie na bunkier niewyglądająca, ale mocno intrygująca. Na mapce zaznaczyłem na czerwono lokalizację obiektu, jego rozmiary /mogą być niedokładne, bo nie miałem miarki/ to około 13-15 m na ok. 10 m. Zaraz wrzucę zdjęcia oraz postaram się narysować szkic obiektu z pamięci. Na uwagę zasługują 3 sprawy, pierwsze obiekt jest z cegły natomiast sufit to płyta żelbetowa, od obiektu w kierunku zachodnim biegną na głębokości około pół metra cienkie płyty betonowe/odkryłem je jak oglądałem nory pokopane dookoła/, trzecia sprawa to brak śladów konstrukcji ponad strop obiektu podziemnego.Widoczna po lewej stronie droga to droga Strzelce Opolskie – Kędzierzyn, ta po prawej to Strzelce Opolskie – Ujazd linia kolejowa Strzelce Opolskie - Kędzierzyn
steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 Tak mniej więcej wygląda układ pomieszczeń ponumerowałem pomieszczenia i zgodnie z tą numeracja zamieszczę fotki po obrobieniu, na niebiesko oznaczyłem otwory wylotowe /okienka/.Jak widać główne wejście jest przelotowe osłonięte murkami dodatkowe wejście też wygląda na oryginalne?
steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 Widok na obiekt z najbliższej dostępnej drogi gruntowej
steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 Największe pomieszczenie za „przedsionkiem” na wprost widoczne małe pomieszczenie / nr 7/ ze śladami po metalowych drzwiczkach, z tego pomieszczenia można się wydostać do góry na powierzchnię, ale brak drabinki. Na dole po lewej stronie widoczne wpuszczone w ścianę na jednej wysokości drewniane kołki.
steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 Ściana na lewo od wejścia pomieszczenia głównego widoczne wyjście i gruba betonowa belka biegnąca przez całe pomieszczenie, jest tylko jedna taka belka, na dole do drzwi widoczne drewniane kołki, na innych ścianach ich nie ma. Dalej na lewo będzie na tej ścianie widoczny otwór „okienko” o bardzo dziwnej konstrukcji, ale to na kolejnej fotce.
steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 A to zbliżenie na kołki, są one tylko w tym jednym rogu pomieszczenia.
steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 ściana prawa pomieszczenia 2 przewody kominowe - wentylacyjne dół
steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 ściana na prawo od wejścia do pomieszczenia 4 widoczna wentylacja
steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 ściana lewa z okienkiem pomieszczenia nr 4 widać zbrojenia sufitu
steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 pomieszczenie nr 5, za framugą" są w ścianie haczyki 3 lub 4 szt.
steell Napisano 3 Luty 2008 Autor Napisano 3 Luty 2008 tak można sie dostać do pomieszczenia nr 7 od góry
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.