michal1514 Napisano 25 Luty 2008 Autor Share Napisano 25 Luty 2008 niewiem czy juz oto pytalem...ale chcialbym zeby mi ktos napisal wszystkie mozliwe kalki jakie mozna dac do M16...tylko takie zeby byly zgodne z historia...wiem ze moze byc EH,Danzig,luftwaffe...i co jescze ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 25 Luty 2008 Autor Share Napisano 25 Luty 2008 sorry mialo byc WH a nie EH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2008 witam ! dawno w tym watku nie pisalem a to dlatego ze po za szpachlowaniem nic w helmie nie jest jescze zrobione, powod ?? brak czasu :( ale niedlugo chyba bedzie helmik wziety w obroty i mysle ze niedlugo zamieszcze tutaj jego fotki :) z tego co pamietam to zdecydowalem sie na feldgrau rozjasniony ale nie wybralem chyba kalek ale wydaje mi sie ze bedzie to luftwaffe badz danzig ;) i jescze jedni pytanko ( nie wiem czy juz je zadawalem) jak w razie czego go postarzyc ?? tzn zeby nie byl taki slniacy jak by wyszedl prosto z fabryki ?? chcialbym zrobic jakies zarysowania moze odpryski tylko tak zeby wygladalo to realistycznie i jak postarzyc fasunek jakimi metodami ?? bo pamietam ze ktos mi mowil zebym fasunek wzial z polskiego helmu z allegro czy z czeskiego :D nie pamietam juz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2008 no wiec jakies rady na ostatnie me 2 pytanka ?? xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Porządne postarzanie (a nie obdrapanie kalek druciakiem i przejechanie" po farbie nożykiem) widziałem jedynie na egzemplarzach wykonanych przez modelarzy (gdzie rzecz jasna użyli technik charakterystycznych dla ich hobby). Co do farby, to dla ogacza" tylko Apfelgrun. A i jeżeli hełm ma być wykorzystywany w rekonstrukcji, to wkładka sama się spatynuje". To tyle mego wywodu, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Fasunek możesz postarzyć olejem, a jak postarzyć hełm to już pisałem w jakimś wątku, a jak coś to pisz do mnie na gg bo masz,m to szczegółowo opisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Chyba tu:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=607393#609120Niestety, samymi przetarciami zrobionymi papierem ściernym hełmu się nie postarzy. Takie bezsensowne tarcie tylko zniszczy efekty renowacji (uszkodzi bezpowrotnie powłokę lakierniczą nie przynosząc odpowiedniego efektu, a o to nam chyba nie chodzi). To tego trzeba, jak już wyżej mówiłem modelarskich technik! Obdrapana, ale nowiuśka kalka to kicz, trzeba jej nadać szarych i żółtych tonów. Nie opiszę, jak wykonać takie postarzenie (nie jestem modelarzem, ale znajdź jakieś forum modelarskie, tam na pewno znajdziesz odpowiedź. Odnośnie wkładki: Czeska TAK, ale kopia (do dostania u Macieja Koziczaka, miałem to w łapkach - nie ma sobie równych, z resztą to nie tylko moja opinia)I jeżeli chcesz taki hełm nosić, to lepiej niczym nie postarzaj wkładki, bo potem skórka wszystko w główkę odda ;-).Jeśli ma to być na półkę, to szczerze powiem, że nie znam sposobów postarzania fasunku. Aczkolwiek olej osobiście odradzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Metoda z papierem ściernym to nie mój patent, wystarczy przeczytać moje posty które zawarłem w tym temacie. Gwarantuje, że hełm straci swój blaski i dostanie efektu starości. A jeśli chodzi o metody modelarskie to jest nakładanie lakieru matowego, również to opisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Chodziło raczej o eksperymenty z tzw. suchym pędzlem", ale tak jak mówiłem: tego nie da się streścić w jednym poście. Po prostu trzeba znaleźć forum modelarskie i czerpać z niego porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=607393#609120chodzi o ten wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 8 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2008 dzieki panowie narazie go pomaluje dam kalki ( wciaz mysle jakie ) i wtedy sie zastanowie nad postarzaniem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 9 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2008 panowie dzisiaj szukalem sobie tak na internecie o m16 i okazalo sie ze ja mam wersje Austryjacka bo tam widzialem byly jescze wersje niemieckie, i teraz pytanie czy to nie bedzie zle jesli na austryjacki helm dam faszystowskie kalki ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Nie, będzie to równie poprawne jak wzory niemieckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz94-39 Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Faszyści byli we Włoszech a Naziści w Niemczech...Najpierw przeczytaj potem pisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2008 mateusz jesli nie chcesz napisac na temat to sie wogole nie odzywaj ok ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz94-39 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Mogę Ci napisać kilka słów. Jeśli chcesz robić rogacza najlepiej pomaluj go w apfelgrun dodaj kalkomanie WH( mogą być lekko pod skosem) do tego replika fasunku z dwoma obręczami, kopia podpinki. To jest moja wersja rogacza jakiego bym zrobił. Ty chcesz pomalować w feldgrau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Ok mateusz twoj pomysl jest ok ;)) ale wczesniej mi tam ktos podpowiadal zebym dal feldgrau potem to potwierdzilo kilka osob i tak zostalo ale farby jescze nie kupilem wiec jescze mam czas na namysly :) mam nadzieje ze w tym tygodniu zaczniemy go dokanczac, poniewaz odnawia go moj tato a ma teraz malo czasu ja mu tylko pomagam i zajmuje sie wlasnie kolorem i kalkami :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz94-39 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Taki jest charakterystyczny w 1939 roku. :) Dzięki za uznanie.Może wstaw trochę zdjęć z przebiegu renowacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2008 wstawie wstawie ale narazie nie mam dostepu do aparatu a komorka nie oplaca sie robic ;)) jak zostanie do konca wyszlifowany i wogole to postaram sie jakos dac fotki =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2008 no dobra chce teraz kupic farbe, jesli chodzi o feldgrau to wiem ze jest na allegro a apfle grau ?? gdzie moge dostac taka farbe ?? ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz94-39 Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Pasowało by samemu dobierać farbę ze zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.