Rujewit Napisano 30 Styczeń 2008 Autor Napisano 30 Styczeń 2008 Witam, już jakiś czasem temu wykopałem pewien hełmik, ale jak zawsze pod nawałem pracy, obowiązków i innych przeciwności losu rzucanych coróż pod nogi..dobra starczy żalenie się bo robi się niesmacznie... A więc chodzi mi o pomoc jak w najlepszy sposób oczyścić i zakonserwować ten hełmik.. Czytałem tu o różnych metodach czyszczenia i konserwacji takich znalezisk ale nie wiem którą zastosować... Z góry dziękuję wszystkim za pomoc!
skolcio Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Drucianą szczotką wyczyścić ze rdzy potem w zależności czy chcesz go zakonserwować czy odrestaurować do uzupełnić ubytki szpachlą, wygładzić papierem ściernym i pomalować jak już chcesz. Druga opcja to po oczyszczeniu polakierować i będzie zakonserwowany.Pozdr.
steinar Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 WitamMożesz spróbować elektrolizy.Później możesz uzupełnić ten brak wspawując migomatem fragment blachy.Potem zabawa ze szpachlą podkład,farba i już.Pozdrawiamsteinar
Cyrograf15 Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Wyjąć fasunek. Dzwon do elektrolizy. Wtedy daj fotki co zostało to się będzie myśleć co dalej z tym począć.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.