Skocz do zawartości

Pytanie do znawców

explosiv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich. Mam pytanie do znawców. W ostatnim czasie wybrałem się z wykrywką jak by to powiedzieć do lasu. I tu zonk! Znalazłem okopy i to w miejscu gdzie bym się tego najmniej spodziewał. A w okopach tylko takie coś Astra Model 1911. Z wiadomych względów po identyfikacij pozbyłem się tego fantu. A teraz pytanie jakie wojska mogły się tam znajdować? Nikt z mieszkańców okolic nic nie wie. Dodam jeszcze że miejscówka znajduje się w okolicach Nowogardu woj. zachodniopomorskie. Jakie wojska mogły używać tak starego Hiszpańskiego pistoletu?

Napisano
Volksturm lub np słuchacze jakiejś szkoły oficerskiej zreszta klamki takie jak astra ruby browning fn były jak na tamte czasy pelnowartośćiowym sprzętem
Napisano
hehe dobre ,po identyfikacji pozbylem sie fantu :))) mogles to zidentyfikowac rowniez bez uzywania elektolizy ,jak setki zlomow identyfikowano juz na tym forum :)
Pocieszne jest rowniez tlumaczenie ze sie go pozbylem" !Jak to sie pozbylem" ? Allegro ? A gdzie sie go pozbyles ? Wiesz ze w swietle prawa nalezy powiadomic o tym odpowiednie sluzby ? To jest przeciez bron ,zardzewiala ale jednak.
Z fotek tego typu znalezionych u mnie w kompie tlumaczylem sie w KWP...
Nie wszystko mozna pisac na forum ,na przyszlosc pisz ze gdzies znalazles w necie takie oto foto itd ,itp ,mniej sie beda czepiac tacy awanturnicy jak ja :D Zatem bez urazy :DD

A nt tej klamki to moglabyc to bron dodatkowa jakiegos oficera ,podoficera ,mogla zostac wyrzucona przez jakiegos bandyte pospolitego lub lesnego ,chociaz tam na pomorzu to chyba ich nie bylo zbyt wielu ,broni sporo kiedys tuz po wojnie sie walalo ,kary tez byly konkretne ,zatem ktos sie jej pozbyl

pik
Napisano
Wielkie dzięki za pomoc i za uświadomienie pewnych spraw. Jestem tu nowy i potrzeba troche oper;-) aby więcej nie popełniać gaf. Pozbyłem się go poprostu głęboka rzeka i po sprawie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie