Skocz do zawartości
  • 0

Klamra z głową antycznego żołnierza.

Aikikai

Pytanie

Napisano

Witam

Po ostatnim grzebańsku (w ziemi!) nad jeziorem obdarowany zostałem taką klamerką --->
Zdjęcia nie są może najlepszej jakości, ale nie miałem możliwości zrobienia lepszych, przepraszam.

Na początku myślałem, że jest to klamra oficerskiego pasa salonowego wz. 28, jednak po skonfrontowaniu mojego znaleziska z fotografią na aukcji ebaya tą możliwość wykluczam, (choć pewne podobieństwo jest, mianowicie głowa antycznego żołnierza).

Byłbym Wam wdzięczny, gdbybyście pomogli mi z identyfikacją.

Pozdrawiam
Aikikai

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Acha, czyli chodzi Ci o tą przedwojenną polską salonową. Też tak myślałem, jednak jest sporo istotnych różnic. Może to jest jakiś prototyp tej klamry? Albo tak jak mówiłeś, pochodzi w ogóle spoza Polski.
Napisano
Może się mylę ,ale mam wrażenie że klamra jest zbyt delikatna jak na klamry typu wojskowego i bardziej przychylałbym się ku cywilnemu wykorzystaniu np.od pasa do płaszcza lub do sukienki.
Napisano

Witam

Po ostatnim grzebańsku (w ziemi!) nad jeziorem obdarowany zostałem taką klamerką --->
Zdjęcia nie są może najlepszej jakości, ale nie miałem możliwości zrobienia lepszych, przepraszam.

Na początku myślałem, że jest to klamra oficerskiego pasa salonowego wz. 28, jednak po skonfrontowaniu mojego znaleziska z fotografią na aukcji ebaya tą możliwość wykluczam, (choć pewne podobieństwo jest, mianowicie głowa antycznego żołnierza).

Byłbym Wam wdzięczny, gdbybyście pomogli mi z identyfikacją.

Pozdrawiam
Aikikai

Napisano
Znaleziona została rzeczywiście na terenach, które Polska utraciła już w 1772 r., a odzyskała w 1945, (choć jednak istniała działalność patriotyczna, np. Związek Polaków w Niemczech).

Czy masz może, drogi kopijniku, jakieś zdjęcie klamry, o której mówisz? Przez kogo była ona używana?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie