Skocz do zawartości

Jak odroznic m35 od m40 ?

hobi

Rekomendowane odpowiedzi

witam posiadam helm ale niewiem jaki to wzor szukalem na necie i zdjecia ani opisy nic mi nie mówia :( Czy ma moze jeden z nich jakac istotna ceche po ktorej od razu rozpoznam jaki to moj helm ??

M35 posiadał wentylatory" wbijane w dzwon jako osobny element, natomiast M40 i M42 miały wentylatory" sztancowane od razu z hełmem - czyli nie było dodatkowego elementu. M42 w odróżnieniu od M35 i M40 miał rant odgięty na zewnątrz, co sprawiało że był troszkę szerszy. Minimalnie zmieniane były też profile hełmów ale to prawie niezauważalne.

• 2 weeks later...
Na tej stronce http://www.germanhelmetsinc.com/faq.html jest trochę informacji jak odróżnić różne wersje hełmów niemieckich jak i innych porad dotyczących malowania, rozróżniania, identyfikowania rozmiarów itd. , wystarczy znać angielski i interpretować dobrze zdjęcia. Pozdrawiam.

• 3 weeks later...
Oki dzieki z pewnoscia sie przydadza te informacje mam jeszcze pytanie bo nie moge znalezc watku mianowicie jak najprosciej zrobic samemu obrecz do hełmu m 40 ?? moglbym kupic ale mam ograniczony fundusz a zreszta taka obrecz wykonana wlasnorecznie sprawia wiecej satysfakcji :)rozmiar mojego helmu to 66 cm.

• 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie