Skocz do zawartości

Niemiecka odznaka szturmowa

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wlasnie wrocilem z urodzin %... i okazalo sie ze maz jubilatki byl odnaczony EK 2, odznake za rany i Odznaka szturmowa (piechoty) - za co dostawalo sie te odznake? Za samo przebywanie w strefie dzialan czy za okreslona liczbe szturmow?
Napisano
KLASA BRĄZOWA-Nadawano ją za trzy lub więcej walk pododdziałow piechoty zmotoryzowanej,walka wręcz,taktyczne operacje rozpoznawcze

KLASA SREBRNA-Nadawano ją za trzy lub więcej walk pododdiałow piechoty,walka wręcz,taktyczne operacje rozpoznawcze.

Pozdrawiam
Zwierz
Napisano
Ustanowiona 20 grudnia 1939 r.

Kryterium nadania był udział w akcji bojowej, w której żołnierz musiał szczególnie wykazać ogólnie mówiąc, co mogło go w opinii dowódcy zakwalifikować do otrzymania odznaki.

Dosłowne tłumaczenia angielskie lub niemieckie o kryteriach nadania wspominają o wymaganym wysokim stopniu doświadczenia/profesjonalizmu.

Także mąż jubilatki był niezłym kozaczkiem, przynajmniej jeden raz bo zasłużył na odznakę.
Napisano
no i EK 2 tez droga nie chodzi.
Kaukaz czynil cuda...
Troche wiem reszty nie chce mowic - ale byl w Dniepropietrowsku i Demiansku...
Zgodzil sie przeczytac apomnnianego zolnierza" i stwierdzil, ze tak TO wygladalo
Napisano
Czyli formalnie wystarczyło, jak mąż jubilatki brał raz czynny udział w wypadzie na linie wroga przy czym wziął w walce wręcz z wrogiem, wykonał zadanie, wrócił - i to mogło go spokojnie zakwalifikować do otrzymania odznaki.
Napisano
Tak jakbys czytal to co mi powiedzial...
Ranny na polu bitwy (zasadzka) - 3 dni przedzierania sie (zima) przez terytorium wroga, odmrozenia, amputacja prawej nogi...
Musze zapytac za co te EK 2 ale wiem, ze bedzie baaardzo ciezko
Napisano
To i tak masz fajnie, że jest szansa na rozmowę. Niemiec z którym czasami rozmawiałem, ( też na zdjęciu widziałem odznakę za rany i szturmową), był miły ale o amtych" czasach nie chciał wcale rozmawiać.Raz tylko pokazał mi kilka zdjęć. Jedyne co powiedział, to że był na urlopie na głębokich tyłach, czyli w Warszawie i potrafi po polsku zaśpiewać ...dziewczyno kochana pokaż mi kolana...":) Szkoda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie