woytas Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Napisano 27 Styczeń 2008 Wlasnie wrocilem z urodzin %... i okazalo sie ze maz jubilatki byl odnaczony EK 2, odznake za rany i Odznaka szturmowa (piechoty) - za co dostawalo sie te odznake? Za samo przebywanie w strefie dzialan czy za okreslona liczbe szturmow?
Zwierzu Napisano 27 Styczeń 2008 Napisano 27 Styczeń 2008 KLASA BRĄZOWA-Nadawano ją za trzy lub więcej walk pododdziałow piechoty zmotoryzowanej,walka wręcz,taktyczne operacje rozpoznawczeKLASA SREBRNA-Nadawano ją za trzy lub więcej walk pododdiałow piechoty,walka wręcz,taktyczne operacje rozpoznawcze.PozdrawiamZwierz
acer Napisano 27 Styczeń 2008 Napisano 27 Styczeń 2008 Ustanowiona 20 grudnia 1939 r.Kryterium nadania był udział w akcji bojowej, w której żołnierz musiał szczególnie wykazać ogólnie mówiąc, co mogło go w opinii dowódcy zakwalifikować do otrzymania odznaki. Dosłowne tłumaczenia angielskie lub niemieckie o kryteriach nadania wspominają o wymaganym wysokim stopniu doświadczenia/profesjonalizmu.Także mąż jubilatki był niezłym kozaczkiem, przynajmniej jeden raz bo zasłużył na odznakę.
woytas Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Napisano 27 Styczeń 2008 no i EK 2 tez droga nie chodzi.Kaukaz czynil cuda...Troche wiem reszty nie chce mowic - ale byl w Dniepropietrowsku i Demiansku...Zgodzil sie przeczytac apomnnianego zolnierza" i stwierdzil, ze tak TO wygladalo
acer Napisano 27 Styczeń 2008 Napisano 27 Styczeń 2008 Czyli formalnie wystarczyło, jak mąż jubilatki brał raz czynny udział w wypadzie na linie wroga przy czym wziął w walce wręcz z wrogiem, wykonał zadanie, wrócił - i to mogło go spokojnie zakwalifikować do otrzymania odznaki.
woytas Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Napisano 27 Styczeń 2008 Tak jakbys czytal to co mi powiedzial...Ranny na polu bitwy (zasadzka) - 3 dni przedzierania sie (zima) przez terytorium wroga, odmrozenia, amputacja prawej nogi...Musze zapytac za co te EK 2 ale wiem, ze bedzie baaardzo ciezko
acer Napisano 27 Styczeń 2008 Napisano 27 Styczeń 2008 No jak był na linii w Demiańsku to się nie dziwię...Mogł również otrzymać równie dobrze tarcze naramienną.
woytas Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Napisano 27 Styczeń 2008 tarczy nie dostal - moze byl za krotko. (nie wspominal, ze dostal)Jutro zeskanuje fotki, ktore zgodzil sie pozyczyc i wkleje
Pablo02 Napisano 27 Styczeń 2008 Napisano 27 Styczeń 2008 To i tak masz fajnie, że jest szansa na rozmowę. Niemiec z którym czasami rozmawiałem, ( też na zdjęciu widziałem odznakę za rany i szturmową), był miły ale o amtych" czasach nie chciał wcale rozmawiać.Raz tylko pokazał mi kilka zdjęć. Jedyne co powiedział, to że był na urlopie na głębokich tyłach, czyli w Warszawie i potrafi po polsku zaśpiewać ...dziewczyno kochana pokaż mi kolana...":) Szkoda.
woytas Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Napisano 27 Styczeń 2008 Ten czlowiek to Polak wcielony do Wehrmachtu - takie byly wtedy czasy. I aby przezyc to trzeba bylo walczyc
woytas Napisano 28 Styczeń 2008 Autor Napisano 28 Styczeń 2008 czy ktos moze opisac wszystkie elementy munduru?EK-2, odznaka szturmowa, odznaka za rany - a reszta?
acer Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 Mundur m-40 z odznaczeniami i feldmutze wz. 43.
woytas Napisano 28 Styczeń 2008 Autor Napisano 28 Styczeń 2008 ale co na rekawach?bo ja sie nie orientujeKopijnik poszlo
sten Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 Oni maja szarotke strzelcow alpejskich na lewym rekawie.pozdrosten
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.