ostwid Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2008 witamNa jednej ze stron internetowych znalazłem zdjecie na którym zołnierz na plecach ma coś w rodzaju nosidła zrobionego z rurek metalowych.czy mozecie mi powiedziec :1)jak dokładnie wyglądają te nosidła?2)jakiej wielkości one były?3) jakie rodzaje występowały oprócz tego?4)do czego one służyły?w jakich jednostkach były uzywane?5)jak wyglądały pasy lub szelki do mocowania ?A oto to zdjęcie:http://www.ostfront.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=GOEQ-00088&Category_Code=Other_Field_Equipment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaer Napisano 27 Styczeń 2008 Share Napisano 27 Styczeń 2008 Z tego co wyczytuję na tej stronie, to jakiś bardzo rzadki stelaż Gebirgsjäger do noszenia na plecach karabinu (?). Ogólnie to wszystko jest opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2008 aha, dziekuje za przetłumaczenie tekstu.a czy są mozę jeszcze jakieś inne wersje nosideł? bo kedys przeglądałem książkę pt'grenadierzy pancerni' i na jednym ze zdjęć była pokazana obsługa mozdzierza i jeden z zołnierzy miał do szelek przyczepiony pojemnik na pociski w jakis dziwny sposób na jakimś stelarzu?Moze ma ktoś jakieś zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 27 Styczeń 2008 Share Napisano 27 Styczeń 2008 W tej chwili zdjęć nie mam (ale poszukam zaraz) Napewno istniał stelaż na plecy do noszenia tzw ciężkich ładunków, np kilku skrzynek z amunicja o MG, niestety kiedy to ustrojstwo wprowadzono i ile ich było to nie powiem, bo zwyczajnie tematu nigdy nie zgłębiałem, natomiast to nosidło GJ bardzo mnie zaciekawiło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 27 Styczeń 2008 Share Napisano 27 Styczeń 2008 Póki co znalazłem takie zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2008 ładne zdjęcie, a z drugej strony ?Może ktoś wie kiedy zostało takie nosidło wproeadzone?Jeśli to bylo nosidło do noszenia skrzynek na amunicję do mg , to czy takie same nosidlo było przystosowane do przenoszenia też innej amunicji czy były też inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Styczeń 2008 Share Napisano 27 Styczeń 2008 Noszak (Tragstelle) – osobiście znam tylko jeden typ – różnił się on w trakcie wojny wykonaniem szelek nośnych (z party, gumowanego sznurka, pasków płacht przewiiperytowych). Wykorzystywany był w rozmaitych oddziałach WH (nie tylko strzelców górskich lub artylerii). Tu zdjęcie grenadierów z 1944 roku.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Styczeń 2008 Share Napisano 27 Styczeń 2008 I drugie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2008 Dzięki Hindus za ładne zdjęcia:)czy ktoś ma może widok tego noszaka z przodu i od tyłu co pokazał Hindus?Kiedy te noszaki weszły na wyposażenie?Czy ktoś moze ma jakieś strony internetowe o tym noszaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2008 a w jakich jednostkach były jescze wykorzystywane oprócz altylerii i strzelcach górskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 27 Styczeń 2008 Share Napisano 27 Styczeń 2008 Gwoli wyjaśnienia nieścisłości.Noszak prezentowany pod pierwotnym linkiem nie był od karabinu, a do górskiego działa polowego. W zależności od modelu i kalibru działo takowe rozkładało się na od 7 do 12 części i mogło być przewożone na 4 - 6 mułach lub w najtrudniejszym terenie, przez 7 - 12 ludzi. W ramach ciekawostki dodam, że takie działa wyniesiono na rekordową w czasie wojny wysokość ponad 4 tys m (góry Kaukazu, 1942 rok, jednostki górskie 1 i 4 Gebirgsdivision). Były to najwyżej (w rozumieniu wysokości n.p.m.) oddane wystrzały artyleryjskie 2 wojny światowej.Rożnego rodzaju noszaki były bardzo rozpowszechnione w jednostkach górskich, ale nie tylko. Były noszaki do rolek drutu łącznościowego, do polowych moździerzy etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2008 czy można pokazać przykłady na zdjęciach innych noszaków.Jakiej wielkości i wymiarów one były? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Styczeń 2008 Share Napisano 27 Styczeń 2008 Co do nosideł WH na szpule z kablem telefonicznym, to zapraszam do lektury tu:http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=371&highlight=nosid%B3oPozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2008 dzięki Hindus, bardzo fajna stronka gdzie nawet znalazłem kilka zdjęć z mało widocznymi noszakami.po przeszukaniu stron internetowych znalazłem jeszcze cos takiego:)moze ktoś ma więcej zdjęć z takim czymś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Styczeń 2008 Share Napisano 27 Styczeń 2008 Czy to nie jest noszak na rakiety do Panzeschreck'a?PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2008 chyba tak, a może napewno jest to noszak na pociski do panzerschrecka.Macie może jakieś zdjęcia tego noszaka na pociski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2008 Hindus mozesz mi podać twoj e-mail bo chciałbym zadac ci kilka pytan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Styczeń 2008 Share Napisano 27 Styczeń 2008 Ostwind - pisz na: himbuldon@gmail.comTylko uzbrój się w cierpliwość, bo będę mógł odpowiedzieć pewnie dopiero jutro wieczorem.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gunther Flocke Napisano 29 Styczeń 2008 Share Napisano 29 Styczeń 2008 Powracam do noszaka prezentowanego przez Hindusa. Na www.thuringenmilitaria.com przewinął się takowy. Opisany był jako M39 traggestell, służący do przenoszenia opcjonalnego ekwipunku jak skrzynki z amunicją, miny talerzowe, granaty, itp. Były dwa typy takiego noszaka, różniące się kształtem ramy, pierwszy miał ją zaokrągloną, drugi bardziej prostokątną. Co do szelek, to tak jak pisał Hindus, były stosowane różne rozwiązania. Nie widziałem nigdy egzemplarza sygnowanego wcześniej niż na `44.Co do zdjęcia drugiej strony, to proszę bardzo, to jest nawet ten sam egzemplarz, co prezentowany powyżej.Gunter, GRH Pionier 39 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 29 Styczeń 2008 Share Napisano 29 Styczeń 2008 Ja mam nadal zagwozdkę – to o czym Gunter pisze jako o Traggestell M39, ja w literaturze widziałem opisywane jako Traggestell 43, natomiast ów stelaż z zaokrągloną ramą był właśnie nazywany Traggestell 39 – pisałem o tym dzisiaj w tym miejscu:http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=510PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gunther Flocke Napisano 30 Styczeń 2008 Share Napisano 30 Styczeń 2008 To ogólnie miałoby ręce i nogi, Traggestell 39 był używany głównie do przenoszenia moździeża 50 mm. Pluton piechoty był wyposażony w jedną sztukę takiego moździeża. Trzyosobowa obsługa miała trzy takie noszaki - jeden do przenoszenia lufy, drugi do podstawy i trzeci na skrzynkę z amunicją do niego.Jeżeli spotkałeś się z nazwą Traggestell 43 na określenie noszaka z prostokątną ramą, to jest ona najprawdopodobniej poprawna. Pokrywa się to zresztą ze zdjęciami noszków, które ja posiadam. Jak pisałem wszystkie stemplowane są z datą `44, trzeba więc przyjąć, że wcześniej się on nie pojawia.Gunter, GRH Pionier 39 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bermoni Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 A oto moje Tragenstelle w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bermoni Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bermoni Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 25 Styczeń 2011 Share Napisano 25 Styczeń 2011 A oto mój tragestell 39 skończony i dawno w służbie , zreszta z granatnikiem 5cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.