wicja1 Napisano 22 Styczeń 2008 Autor Napisano 22 Styczeń 2008 Witam,Czy możecie rozwiać moje wątpliwości ???? Czy na tej drobince ( średnica 12-13mm,waga 1,8g )widać postać z włócznią czy to tylko zbiorowa halucynacja ???Będę wdzięczny za sugestie w tym temacie.Pozdrawiam,wicja1.
musamman2 Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 Chociaż, kurde, sam już nie wiem. Twój moniak rzeczywiście przypomina arabską monetkę średniowieczną, załączam fotkę. Jest to fals, bity w Syrii przez jakiegoś zbuntowanego gubernatora, znajdę więcej informacji, to zapodam.
musamman2 Napisano 24 Luty 2008 Napisano 24 Luty 2008 Nie zidentyfikuję twojego moniaka, ale muszę sprostować mój poprzedni post, żeby mi ktoś nie zarzucił, że głupoty wypisuję. To nie fals, tylko moneta bita na terenie i do użytku Dżund Surija (Syria). Dżund były to okręgi wojskowe i w pewnym okresie (chyba schyłek Abbasydów) posiadały prawa do bicia własnych monet, niezależnie od mennic kalifa. Tak więc zdarzało się, że w obiegu były jednocześnie monety kalifa (o wiele piękniejsze i dokładniej wykonane), oraz te z różnych dżund.
czarnykot Napisano 25 Luty 2008 Napisano 25 Luty 2008 daj fotkę drugiej strony jaka by nie była:) a wszystko będzie jasne :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.