haupttman Napisano 22 Styczeń 2008 Autor Napisano 22 Styczeń 2008 Witam, panowie czy ktoś wie co to za czapka?Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Adr Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Plaszcz jest gefreitera, bo wyraznie pisze ze cos w ksztalcie trojkata bylo odpute na lewym rekawie. Co jak sadze bylo szewronem gefreiterskim. Mimo wszystko plaszcz o ktorym obaj mowimy i czapka to jednak od dwoch roznych formacji pochodza. Z tego co mi wiadomo to heer nie mialo tego typu czapek na stanie, a vs z placzem soldata wh nie przemawia do mnie jako spojna calosc.. Tak wiec moze i jednen strych, ale dwaj rozni wlasciciele. Pozdrawiam
haupttman Napisano 22 Styczeń 2008 Autor Napisano 22 Styczeń 2008 Pewny jesteś?Materiał jakiś taki znajomy
haupttman Napisano 22 Styczeń 2008 Autor Napisano 22 Styczeń 2008 Tak myślałem że to jakieś dziadostwo,ale zapytać nie zaszkodzi!Dzięki
Adr Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Nie mozna wykluczyc ze ta czapka prezentowana na poczatku nie jest z radu, gdyz nawet m43 mieli na stanie
OnyX Napisano 22 Styczeń 2008 Napisano 22 Styczeń 2008 ano jak czegos nie jestem pewien to nie pisze na tym forum :)
Adr Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Ale rowniez nie mozna wykluczyc hj.. tu o to przyklad, czapeczki hj, ksztaltem przypomina ta o ktora tu sie rozchodzi. Stosunkowo maly rozmiar, zaczep sygnowany RZM M5/233 - producent - F. W. Winkhaus, Dahle über Altena, tak wiec by ustalic kto ja dokladnie nosil, czy soldat, czy kopacz rowow, czy chlopak z hj nalezalo by zasiegnac do powaznych ksiazek.Powodzenia.
kloki Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Tak, to czapka jakiejs organizacji paramilitarnej...
Adr Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 http://allegro.pl/item300505829_feldmutza_rad_u_oryginal_bcm.html
Ungern Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Adr to co pokazujesz na zdjęciu to czapka górska austriackiego wzoru używana w dywizjach gorskich SS. Np są zdjecia portretowe podoficera z dywizji Prinz Eugen w takiej.
obert8 Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 dla mnie to czapka furmana w latach 50 do 70 widzialem organizacjie paramilitarna furmanow w takich czapkach mozna czasami zobaczyc na starych fotkach feldmutze miala calkiem inny kroj no ale moze sie nie znam pzdr
Ungern Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Ta ostatnia. Rozmiar nie jest tutaj ważny. Należy pamiętać ze w tamtych czasach ludzie mieli ogólnie troche mniejsze głowy niż my i rozmiar 60 był już rzadki a teraz są osoby mające głowę rozmiar 62-63.
Adr Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Alez skad:)) To zadena ssmanska czapka.. Zwroc uwage, ze zapiecie jest w przeciwnym kiedunku, dlugosc paska jest wieksza, no i moja ma fabrycznie przyszyty pasek, tzn te zapiecie to atrapa - nie da sie odpiac;)Hehe, dzieki za checi ale to nie SS.Pozdrawiam
Ungern Napisano 23 Styczeń 2008 Napisano 23 Styczeń 2008 Akurat takie detale w czapkach to kwestia producenta. Ogólnie w czapkach gorskich co czapka to inaczej wykończona.
haupttman Napisano 23 Styczeń 2008 Autor Napisano 23 Styczeń 2008 Myślę że jednak jest trochę inna!A macie jakieś inne fotki?
Pytanie
haupttman
Witam, panowie czy ktoś wie co to za czapka?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
28 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.