wojsko polskie Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Napisano 16 Styczeń 2008 mam zagadke do rozwiazania w poblizu mego bloku sa okopy schowane w małym lasku na końcu skarpy wislanej.Okopy te sączęściowo zasypane a to dla tego że ludzie chodza tam na przechadzki a miłośnicy rowerowych wyczynów porobili sobie skocznie.Kiedyś czytałem że we wrześni 39 roku była tam szarża naszej kawalerii na stanowiska niemieckich km.Któregoś czasu znalazłem tam nawet nabój ale... pierwszowojenny.Czy ktos cos wie więcej na ten temat?
wojsko polskie Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Napisano 16 Styczeń 2008 nie ursynów a dokładnie natolin
MrSmith Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 Przypadkiem byłem tam na jesieni :) ale krótko.łuski mauser, polskie i niemieckie, bez rewelacji.Ale jeszcze nie wiem kto dokładnie i kiedy tam strzelał.
wojsko polskie Napisano 17 Styczeń 2008 Autor Napisano 17 Styczeń 2008 szkoda myśle że była by to rewelacjyjna wiadomośc gdyby to nagłośnic
armand Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 Może to I Wojna Światowa? Rozejrzyj się za jakimś cmentarzykiem z tego okresu w okolicy lub mogiłami wojennymi na najbliższym cmentarzu z I WŚ. Okopy z I WŚ mogły być wykorzystane również w II WŚ. Poszukaj przeanalizuj mapy tej okolicy z międzywojnia, może będzie zaznaczony jakiś stary cmentarz itp.
MrSmith Napisano 18 Styczeń 2008 Napisano 18 Styczeń 2008 Co tu nagłaśniać?Okopy jak okopy. a szarża kawalerii na karabiny maszynowe to nie mogła się udać.Trzeba poszperać w opracowaniach.
atyl Napisano 18 Styczeń 2008 Napisano 18 Styczeń 2008 Szarża to była mniej więcej na terenie disiejszego Cmentarza Komunalnego Północnego na Wólce Węglowej. Szarżował 14 pu Jazłowieckich. Oraz kilka pomniejszych w okolicach Łomianek i Dziekanowa (jeżeli można określić szarżą desperacką próbę pokonania terenu konno pod ogniem), ale to północ Warszawy.
wojsko polskie Napisano 18 Styczeń 2008 Autor Napisano 18 Styczeń 2008 armand w tym problem że nic takiego nie ma
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.