Skocz do zawartości

Cegielnia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj będąc na wsi przypomniałem sobie że wujek mi wspominal pare lat temu o zasypanych drzwiach na nasypie bylej niemieckiej cegielni. Teraz postanowilem sie go o to wypytac. O to, co mi powiedzial: o tym wejsciu dowiedział sie dobre 20lat temu od faceta który pracowal na wojnie przymusowo w tej cegielni. Mowił że widział jak niemcy pod koniec wojny coś tam zwozili a następnie zasypali cale wejście. Co ciekawe wujek znalazł przy remoncie domu koło cegielni PM (po jego pieczołowitym" opisie stawiam na Stena) i portret Hitlera. Czytałem dużo o tej wsi i dowiedzialem sie że gościł tam Adolf i była tam szkoła NSDAP (widzialem foto z tego okresu i wszystko sie zgadza). Pomyślicie że jak to zwykle dziadka ponosi fantazja, ale .. Wujek zaprowadził mnie w to miejsce i faktycznie widac że kopali. Drzwi od momentu zamkniecia przez niemcy były zasypane i nie otwierane. Kopac będę w czerwcu bo aktualnie jestem w wojsku i nie mam jak. Pzdr

Z wykrywką moze być ciężko bo jest tam dzikie wysypisko. Ciekawy jest tez tam dom partii NSDAP, przy remoncie wytargali tam duzą ilość Marek a przy kopaniu dołu na podwórku taśme do MG z nabojami w pudełku. Oczywiscie wieś nie szanuje takich rzeczy i poszło w zapomnienie. Też jakiś czas temu mój znajomek chadzając po lasku natknął się na dużą bańke na mleko wykopaną z ziemi a w niej resztki papierów pergaminowych, oczywiscie juz pusta. Pokemon, oby to były e drzwi" :)

zrób jak Mietek Stankiewicz,
co chłopak był morowy
i wyjedź na urlop
sześciotygodniowy
dla laików, to taki urlop tylko dla żołnierzy, w sam raz aby przeorać cegielnię. Oczywiście to żart, ale dlaczego od razu wpadłem na taki pomysł ? Czyżby lewizna we krwi ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie