Saper93 Posted January 9, 2008 Author Share Posted January 9, 2008 Witam!Ma małe pytanie. Mianowcie czy dało by sie w jakiś sposob budować pin-poin'era z jabla. Bo jak by tak zmniejszyć ilość zwojów i o wiele bardziej bardziej średnice cewki to można by takie coś zbudować. Co o tym myslicie? Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiderski Posted January 11, 2008 Share Posted January 11, 2008 Pewnie że się da zrobić. Ja kiedyś zrobiłem i gdzieś nawet na którymś forum jest zamieszczony opis przeze mnie. tu masz link do zdjęcia mojego pinpointa:http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum19/pict0021ss1.jpgpozdrArtur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saper93 Posted January 11, 2008 Author Share Posted January 11, 2008 Ale wypas! Jak zrobiłes tak mała cewke. I jak namierza? Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiderski Posted January 12, 2008 Share Posted January 12, 2008 Chodził bardzo dobrze, bo go sprzedałem z ACE 150 w komplecie.Piszę ostatni raz na forum sposób zrobienia cewki:Potrzebne będą nam:1. Rurka do przewodów co elektrycy montują na ścianach. ok 15 cm (średnica podobna do średnicy rdzenia z nawiniętym drutem)2. Drut DNE 16mb (taki sam jak do normalnej cewki Jabla)3. Taśma izolacyjna i taśma klejąca dwustronna.4. Ja użyłem jako rdzenia jednego walca do pistoletu na plastik.Wykonanie:Na rdzeń plastikowy przyklejasz taśmę dwustronną i owijasz raz przy razie drut wokół rdzenia. Nawijamy około 10 cm na długości rdzenia. Przyklejamy na to znów taśmę dwustronną i nawijamy tym razem do góry. I takim sposobem nawijamy całe 16m drutu. Pamiętajmy aby przed pierwszym nawinięciem i ostatnim zostawić kawałek drutu aby podłączyć do elektroniki. Po nawinięciu całości owijamy taśmą izolacyjną coby się nam nie rozjechały zwoje. I rdzeń wykonany! wkładasz go do tej 15 cm rurki i zaklejasz plastikiem, lub czym tam mamy pod ręką, aby się rdzeń w rurce nieruszał.Podłączamy i stroimy 0V tak jak przy standardowej cewce. reszta należy do umysłu konstruktora, czyli włożenie w puszkę elektroniki, mocowanie rurki z rdzeniem. Acha jako zasilanie wystarczy mała bateria 9V, mi na niej chodziło i wszystko grało. Powodzenia życzę.pozdrArtur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saper93 Posted January 12, 2008 Author Share Posted January 12, 2008 Wielkie dzieki! Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.