whatfor Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Napisano 18 Styczeń 2004 Trafił w moje ręce sygnet wykonany przez więźnia obozu w Sosnowcu. Po jednej stronie wygrawerowana jest data 15-6-43, po drugiej napis Sosnowiec". Poszukuję informacji nt obozu [obozów] niemieckich ulokowanych w czasie wojny na terenie Sosnowca. Sygnet ten był podziekowaniem za uratowanie życia... Tyle wiem.
duszan Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 WitamZobacz tutaj: http://www.katowice.uw.gov.pl/opracowania/emp_n/sosnowiec.htm Wprawdzie są tam bardzo skromne informacje ale mam nadzieje że jakoś to Ci pomoże.PozdrawiamDuszan
whatfor Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Napisano 18 Styczeń 2004 Duszan dzięki za te namiary - zaraz tam wejdę. Kolejna fotka przedstawia sygnet z góry. Na odłamanej płytce był monogram A R". Może ktoś ma podobny sygnet wykonany przez więźniów?
bjar_1 Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Sprawdzę jutro w książce Obozy hitlerowskie na ziemiach polskich 1939-45" jakie były obozy w Sosnowcu i dam znać - teraz idę się przekimać :)pozdrobjar_1
bjar_1 Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 `1 Oddział roboczy jeńców włoskich obozu w Cieszynie - Kommando It. 49 Stalag VIII B Teschen`2 Oddział roboczy jeńców bryt. obozu w Cieszynie -Kommando E 538 Stalag VIII B Teschen`3 j.w. lecz Kommando E 707 tego samego stalagu`4 Oddział roboczy jeńców bryt. obozy w Łambinowicach - Kommando E 759 Stalag VIII B Lamsdorf`5 Obóz pracy - na terenie byłego Getta w dzielnicy Środula ,istniałVIII '43 do I '44 ,więzniowie wywiezieni do Oświęcimia`6 Obóz pracy (zakłady Ostmag" i Ostmaschinenbau") - Polacy i Francuzi - około 500 osóbTyle obozów w samym Sosnowcu ,pominąłem te ,które zlikwidowano przed 1943 rokiem oraz wszelkie więzienia i areszty. Mogę też dopisać obozy w obecnych dzielnicach Sosnowca ,które wtedy były odrębne.pzdrbjar_1
whatfor Napisano 19 Styczeń 2004 Autor Napisano 19 Styczeń 2004 bjar: jeżeli możesz - dorzuć jeszcze te pozostałe. Wielkie dzięki.
bjar_1 Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 dzielnica Kazimierz Górniczy - oddział roboczy jeńców bryt. obozu w Łambinowicach - Kommando E 744 Stalag VIII B - istniał V '43 - I '45.przy kopalni Kasimirgrube"dzielnica Klimontów-j.w. lecz Kommando E 702 - istniał XII '43 - I'45 przy kopalni Klimontów"dzielnica Niwka-oddział roboczy jeńców bryt. obozu w Cieszynie - Kommando E 579 Stalag VIII B Teschen - stan około 600 jeńców ,przy kopalni Modrowgrube". Istniał IX '43 - I '45.pzdrbjar_1Lamsdorf
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.